Građanske inicijative: Mladi traže prostor za svoje aktivnosti


07. jul 2012. DRUŠTVO – Smederevo nije mlad grad. U potrazi za poslom i boljim uslovima života mladi iz njega odlaze u veće gradove. Od 33% mladih starosti od 15 do 30 godina, skoro 30% njih je nezaposleno.

Bolje uslove i više šansi za razvoj mladi Smedereva bi imali otvaranjem Omladinskog kluba u nekom od napuštenih gradskih prostora koje niko ne koristi.

Neformalna grupa mladih „Planeta inovativaca“ pokrenula je inicijativu da se neki od napuštenih javnih prostora Smedereva daju mladima na korišćenje.

Bivši Dom JNA i bioskop „Svetlost“ propadaju napušteni i ničemu ne služe. Mladi Smedereva žele da u njima organizuju programe, izložbe, svirke i edukacije za svoje vršnjake/inje. Zašto im ne pomoći u tome? Park kod osnovne škole „Dimitrije Davidović“ i prostor „Enigma“ takođe nude mogućnosti za razvoj i podršku mladima u Smederevu.

Kako bi privukli što veću pažnju javnosti, mladi Smedereva će organizovati javnu debatu o mogućnostima za korišćenje napuštenih javnih prostora u gradu. Osim predstavnika/ca lokalne samouprave i nevladinih organizacija, na debati će govoriti i specijalni gosti iz Kikinde i Užica. Grupa „Špajz“ je od grada Kikinde uspela da dobije prostor i podršku za svoje aktivnosti dok je u Užicu pokrenuta slična inicijativa.

Tokom debate koja počinje u 17:00 biće prikupljani potpisi za Peticiju za otvaranje Omladinskog kluba u Smederevu a pre i posle nje sledi muzičko-scenski program: klub „Salsa Havana“; hip-hop grupa „Impuls“ i pozorište „Kreativni Haos“ počinju sa svojim programom u 18h.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Marka Petkovića, člana „Planete inovativaca“ na telefon 065/539 99 59

9. jul 2012. Glavni gradski trg u Smederevu, od 16-21h Program:

16:00 – 16:30 Performans pozorišta Kreativni Haos

16-30 – 17:00 Nastup lokalnog DJ-a

17:00 – 17:15 JAVNI RAZGOVOR

Uvodne reči: Marko Petković, Planeta inovativaca: Predstavljanje inicijative za osnivanje Omladinskog kluba u Smederevu

Marija Dimitrijević Mišković, Građanske inicijative: Kampanja „Otvoreno o javnim prostorima“ – Beograd

17:15 – 17:30 Specijalni gosti iz Kikinde i Užica: Dajana Stankić i Vanja Sokolov, Omladinski klub „Špajz“ Kikinda Ljuban Supurović, Undergrad – Užice 17.30 – 18.00 Diskusija

18.00 – 21.00 Muzičko-scenski program:

Klub Salsa Havana – Smederevo

Hip Hop grupa Impuls – Smederevo

Pozorište Kreativni Haos – Smederevo