Građani za Železaru daju 10 mil. €


14. april 2012. PRIVREDA – Smederevska železara mogla bi opet dobiti stranog vlasnika. Vlada će na javnom pozivu pokušati da izabere strateškog partnera. Ponude se očekuju do 4. maja.

Neke stručnjake je ovakva odluka iznenadila jer se zbog teške situacije na tržištu čelika početkom godine, nije moglo očekivati brzo pronalaženje novog ulagača.

Čija će se zastava zavijoriti pored srpske, a umesto američke, ispred smederevske železare moglo bi da bude poznato već u maju. Vlada je rešila da do 27. aprila omogući otkup dokumentacije za zainteresovane kupce, a ponude će se čekati do 4. maja.

Prema rečima Dušana Nikezića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija trenutno su za kupovinu Železare zainteresovani proizvođači iz Ukrajine, Rusije, Kine i Indije, ali iz nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

Nikezić tvrdi da se za raspisivanje tendera u sred izborne kampanje, kao i otvaranje ponuda dva dana pred izbore ne može reći da je deo kampanje.

Kako kaže, najvažnije je da se za Železaru Smederevo nađe strateški partner.

Kada se Ju Es Stil povukao iz Smedereva, a Vlada je kupila za samo jedan dolar, sve prognoze govorile su da će biti veoma teško pronaći novog strateškog partnera.

„Ako je tačno da je strateški partner na vidiku i da će se pojaviti na tenderu, onda je to odlična vest za poreske obveznike u Srbiji koji svakog meseca odvajaju 10 miliona evra. Ja ne bih mogao da verujem da vlada ulazi u taj rizik i da u predizborno vreme sebi dozvoli takav luksuz da prodaje jednu takvu čeličanu a da nije sigurna da će ona biti prodata“ , kaže Miša Brkić.

Izvor: b92