Grad kupio nagradu?


24. april 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Evropska poslovna skupština EBS iz Oksforda dodelila je gradu Smederevu priznanje “međunarodnu zastavu i uverenje o investicionoj atraktivnosti”. Dok opozicija optužuje vlast da je bezvredno priznanje, zapravo, kupila novcem svih građana, iz gradske kuće tvrde da nagradu nisu platili.

Grad je nagradu primio, to je sigurno, i to na svečanosti kraj Oksforda pre tri dana, a uručena je direktoru Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Nenadu Krčumu. Međutim, ovo još nije ozvaničeno, a da li je i koliko priznanje plaćeno, samo se nagađa.

Gradonačelnica Smedereva ranije je izjavila da nagrada nije kupljena i da su jedini troškovi za put, smeštaj i vizu predstavnika grada koji su putovali na ceremoniju.

Međutim, nagrade EBS su i ranijih godina prerastale u afere.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), to je unosan biznis, a dodeljivanja plaćenih nagrada političarima i biznismenima iz jugoistočne Evrope, Afrike i Azije, služe za zasenjivanje domaće javnosti. Cene nagrada, učestvovanja u ceremoniji, kao i troškove za izradu medalje, skulpture ili plakete, kreću od 2.000 do 10.000 evra.

– Grad koji je oštetio hiljade roditelja, naplaćujući im duplo višu cenu vrtića od zakonom predviđene, čija javna preduzeća duguju desetine miliona za struju i komunalije, ne smeju novcem poreskih obveznika da kupuje sebi izmišljene, bezvredne nagrade – navodi se u saopštenju lokalnog tima pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”.

Opozicija smatra da je reč o korupciji ukoliko se dokaže da je nagrada plaćena novcem poreskih obveznika.

“Novosti” su, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, zatražile od gradskih organa da nam dostave informaciju da li je i koliko priznanje plaćeno, kao i dokumenta i kompletan troškovnik ceremonije u Oksfordu.

Prema podacima CINS, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas 2012. godine iz gradskog budžeta za učešće na ovom događaju platio je 11.000 evra, plus više od 7.000 evra za izradu nagrade. JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Subotice je 2008. godine dobilo nagradu za evropski kvalitet, koju je platilo 2.500 evra. Ima i nekih koji su nagradu odbili, ili više puta dobili. EBS je 2013. poslao pismo većini univerziteta, fakulteta i viših škola u Srbiji, koje su odbile priznanje.