Grad kraj Dunava – bez kupališta


17. jul 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Grad koji “leži” na više od 20 kilometara dunavske obale na njoj nema nijednu uređenu plažu!

Nekada je, međutim, sve bilo drugačije, pa su Smederevci za rashlađivanje i uživanje u najvećoj evropskoj reci mogli da biraju između desetak pristojnih lokacija: kod Veslačkog kluba, na ušću Jezave u Dunav, na Jugovu… Ipak, od polovine minulog veka – kada je tadašnje opštinsko rukovodstvo donelo odluku da se na suprotnoj obali izgradi peščana gradska plaža, sa restoranom i sportskim sadržajima – Ada je postala najpopularnije kupalište.

Danas plaža nema, a Smederevcima su – već godinama – izlazi na reku zatvoreni lučkim kapacitetima. I, uzalud se čeka na najvaljeno izmeštanje Starog pristaništa i železničke pruge…

Izletište “Jugovo”, na nekoliko kilometara od grada, dok je bilo vlasništvo Železare, redovno je okupljalo na hiljade kupača, a sada je privatna svojina. Godinama ne radi ni bazen koji je nekada pripadao fabrici “Želvoz”, pa kao retko mesto za rashlađivanje ostaje neuređena i neobezbeđena lokacija u selu Šalinac…

Jer, na novom bazenu u Smederevu redovno je velika gužva, omladina tamo sve masovnije nalazi letnju razonodu, pa malo starijim sugrađanima ne ostaje ništa drugo sem povratka u mladost i – Dunav.