Grad i hram: Teme i motivi knjige eseja Aleksandre Mokranjac


05. maj 2017. KULTURA – U okviru majske ponude naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo u utorak, 9. maja sa početkom u 19 sati održaće se program “Grad i hram: Teme i motivi knjige eseja Aleksandre Mokranjac”.

Problematika odnosa hrama i grada, urbane i sakralne paradige, posvećenog, kultnog mesta i gradotvorstva kojom se studiozno bavila Aleksandra Mokranjac, arhitekta, pisac, esejista, upućuje na važna pitanja koja pripadaju određenju čoveka kao kreativnog i duhovnog bića i njegove civilizacijske svesti. Moći ćemo da čujemo da li su traganje za Smislom i iskustvo svetog u temeljima grada, kakvu ulogu ima etika u istoriji podizanja gradova, u kom smislu je Arhitektura činilac oplemenjene ljudskosti.

U okviru programa biće reči i o kritici savremenog čoveka i shvatanja napretka, kao i o dodirima i vezama civilizacijskih dostignuća, kao, na primer, između graditeljstva i pisma.

U programu učestvuju Aleksandra Mokranjac i Petar Arbutina, književnik, kritičar i direktor sektora za izdavanje knjiga „Službenog glasnika“.

Ulaz na progrma je slobodan.