Goranu Đorđeviću nagrada “Miodrag Draganić”


27. januar 2016. KULTURA – Izvor: RTS – Ovogodišnji dobitnik nagrade “Miodrag Draganić” za stvaralački doprinos srpskoj kulturi i književnosti je pesnik Goran Đorđević iz Smedereva. Njegove pesme se nalaze u više od 20 antologija i prevedene su na 16 svetskih jezika.

A nagrada koja mu je uručena nosi ime jednog od pionira srpskog izdavalaštva. U njegovom carstvu reči posebna dragocenost je Patrijarhova Biblija. Iako je zbog operacije srca, morao da odmara, kaže da njegova pera nisu stala.

Nosioci ove nagrade su i Zoran Bognar i Dobrica Erić, a on tvrdi, da mu je baš ova po mnogo čemu najvažnija. Kao podstrek, kao potvrda, kao nastavak ideje na kojoj su zajedno radili.

Đorđević je za izdavačku delatnost “Draganić” priredio sabrana dele Vaska Pope, u dve knjige, gde je približio Popinu ideju o modernoj srpskoj poeziji.

Jedan od osnovača i dugogodišnji direktor festivala Smederevska pesnička jesen, trudi se da lepotu pisane reči prenese na mlade ljude, ne kao doktrinu već kao umetnost. Nagrada za doprinos srpskoj književnosti uručena mu je u Biblioteci grada Beograda.