Gogoljeva “Ženidba” na sceni Centra za kulturu Smederevo


13. jun 2017. KULTURA – Dramski umetnici Teatra na Vasilevskom iz Sankt Petersburga izvešće u četvrtak, 15. juna, na velikoj sceni Centra za kulturu predstavu „Ženidba“ po delu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Vladimira Tumanova.

Pozorišno ostvarenje koje obiluje na momente grotesknim humorom donosi kritiku formalizma u svim sferama života, najpogubnijeg onda kada se dešava u oblasti ljudske intime, a kroz prikaz muško-ženskih odnosa na duhovit način ismeva malograđanštinu koja u ženidbi vidi statusni simbol i društvenu obavezu kojom se ispunjavaju tuđa očekivanja. Кomedija režirana u duhu afiniteta prema tradicionalnom pozorištu, dočarava likove koji ne žive sopstveni život, već ispunjavaju formu i željni priznanja pribegavaju apsurdnim postupcima.

Predstava „Ženidba“ osvojila je simpatije kritike i probirljive publike u Sankt Petersburgu, a „potpuno neverovatan događaj“ u dva čina u izvođenju Teatra na Vasilevskom smederevska publika će moći da prati uz srpski titl. Predstava počinje u 20 sati, a cena ulaznice je 200 dinara.