Godišnjica turske predaje ključeva grada Smedereva


24. april 2017. KULTURA – Izvor: RTS – Povodom jubileja – 150 godina od turske predaje ključeva grada Smedereva, srpskom majoru Ljubomiru Uzun-Mirkoviću, na mestu primopredaje, na samom ulazu u smederevsku tvrđavu, održano je javno predavanje u organizaciji Muzeja grada o ovom velikom istorijskom događaju.

Zbog velikog broja turskih vojnika, koji su živeli u utvrđenom gradu smederevske tvrđave, primopredaja grada dogodila se šest dana kasnije u odnosu na primopredaju Beograda. U danu kada su Smederevci ispratili parobrod “Deligrad” sa 380 turskih nizama ka Ruščuku, već su bili oslobođeni Šabac i Kladovo.

Posle hatišerifa iz 1830. godine, a pre stičanja nezavisnosti 1878. godine, ovaj dan se smatra najznačajnijim u povelji Srbije 19. veka, kao jedan od prelomnih događaja u modernoj istoriji Smedereva i Srbije.

U delegaciji koja se uputila ka Carigradu, po ferman o oslobođenju, na čelu sa knezom Mihajlom Obrenovićem, bio je i veliki smederevski dobrotvor prota Milutin Banić.

U znak sećanja na dan kada je knez Mihajlo Obrenović, oslobodio grad despota Đurđa, na kuli ispred varoškog bedema bila je postavljena spomen ploča, međutim, njoj se gubi svaki trag 2010. godine, ali to ne obeshrabruje volju vrednih ljudi iz gradskoj muzeja da nas iznova podsećaju na našu prošlost.