Godišnjica potapanja broda “Beograd 10”


01. novembar 2017. HRONIKA – Izvor: RTV – Udruženje pofesionalnih lađara Srbije, podsetilo je danas da se u petak 3. novembra, navršava godinu dana od potapanja samohodnog teretnjaka “Beograd 10”, preduzeća “Ivan Milutinović”.

Brod “Beograd 10” potonuo je u blizini luke Smederevo zajedno sa zapovednikom broda Milanom Brzakovićem, koji se zvanično vodi kao nestao, i mašinistom Nikolom Kosovcem, čije telo je pronađeno.

U saopštenju izdatom tim povodom, lađari su istakli da “saosećaju tugu i bol porodica poginulih kolega” i da imaju potrebu da kažu šta misle o tom događaju.

Navedeno je da su se lađari, poštujući nezavisnost tužilaštva, uzdržali od komentarisanja ove tragedije, kako se njihovo delovanje ne bi kvalifikovalo kao ometanje i uticaj na rad Višeg javnog tužilaštva u Smederevu.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je potvrdilo odluku po kojoj je uzrok potapanja broda zamor materijala i nije našlo osnov za pokretanje i vođenje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, kao i da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, navodi se između ostalog u saopštenju.

Udruženju profesionalnih lađara Srbije je dostavilo obimnu dokumentacija o ovom brodolomu kao i brojna zapažanja i mišljenja ljudi iz struke.

Kada do brodoloma ipak dođe, kakve god posledice da donese, najbitnije iz ugla struke je da se po okončanju događaja izvrši objektivna i stručna analiza događaja. Svrha takve analize je da se jasno i nedvosmisleno utvrdi sled događaja koji su doveli do brodoloma kako bi se sprečilo njegovo ponavljanje na nekom drugom plovilu, ističe se u sapštenju.