GKUD Smederevo na Festivalu folklora u Poljskoj


25. jul 2013. KULTURA – GKUD Smederevo učestvovaće od 27. jula do 5. avgusta na prestižnom folklornom festivalu u Poljskoj.

Gradsko kulturno-umetničko društvo Smederevo učestvovaće od 27. jula do 5. avgusta u Poljskoj na Međunarodnom foklornom festivalu, u organizaciji Internacionalnog saveta festivala folklora i folklorne umetnosti (CIOFF).

Pored naših folklorista nastupiće i ansambli iz Crne Gore, Paragvaja, Brazila, Maroka, Mađarske, Turske, Bugarske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Obale Slonovače i drugih zemalja.

Nastupiće i oko 80 ansambala iz Poljske, a Srbiju će na ovom velikom i značajnom takmičenju predstavljati GKUD Smederevo.

Naši folklorci nastupiće 2. avgusta, u takmičarskom delu Festivala.

„Propozicije takmičenja predviđaju da se predstavimo sa 35 minuta programa. Igraćemo koregrafiju vezanu za srpske običaje u vreme belih poklada, zatim igre iz Šumadije, Studenice i Niša i ciganske igre. Sve vreme trajanja Festivala imaćemo sedam revijalnih nastupa, a u tom delu izvodićemo još i igre iz Leskovca i šopske igre. Prvi revijalni nastup jeste koncert našeg orekestra od pola sata”, kažu predstavnici GKUD-a.
U međunarodnom žiriju nema predstavnika Srbije, ali ima članova koji poznaju naš folklor. Ocenjuje se kompletna nastup. Generalnu probu za ovu veliku međunarodnu folklornu smotru, GKUD-a Smederevo imao je na Osmom etno festivalu, koji je 19. i 20. jula održan u Kladovu.

Izvor: smederevo.org.rs