Gimnazija Smederevo


Gimnazija u Smederevu ima 895 učenika u 28 odeljenja. Svaki razred upisuje po 2 odeljenja društveno-jezičkog smera, 4 odeljenja prirodno-matematičkog smera i jedno filološko odeljenje. Sastav učenika je veoma dobar; oko 90% odličnih učenika upisuje I razred, a 99% završava školu, od toga 80% učenika sa odličnim i vrlo dobrim uspehom.

U školi je zaposleno 81 radnika, od kojih je 63 nastavnika, 2 stručna saradnika (pedagog, psiholog), 4 radnika na administrativno-finansijskim poslovima i 12 na pomoćno-tehničkim poslovima.

Škola je dobro opremljena i za svoj rad koristi 16 učionica opšte namene, 8 kabineta – fizički sa laboratorijom, hemijski sa pripremnom prostorijom, biološki, kabinet za strane jezike, fotolaboratorija i 2 kabineta za informatiku i računarstvo, zatim bogatu biblioteku-medijateku, blok prostorija za fizičko vaspitanje, svečanu salu, prostoriju za Klub učenika, za redakciju školskog lista “Očima mladih”, za dokumentaciju o radu škole i kancelarije – direktora, nastavnika, stručnih saradnika i administrativna.

Gimnazija u svom radu postiže dobre rezultate, kao i u vannastavnim oblicima rada i posvećuje veliku pažnju slobodnim aktivnostima, dodatnom radu i profesionalnoj orijentaciji učenika. U školi postoji Klub učenika, Klub mladih matematičara “Arhimedes”, Planinarsko-smučarsko društvo “Miroč”, sportsko društvo, hor, organizovan je rad mnogobrojnih sekcija, a učenici priređuju priredbe na srpskom i stranim jezicima, objavljuju knjige, školski list “Očima mladih”. Veliki broj učenika učestvuje na takmičenjima iz svih oblasti i postiže značajne rezultate od opštinskog do saveznog nivoa.

Za postignute rezultate, škola je dobila veliki broj priznanja, a najznačajnija su: Nagrada oslobođenja Smedereva 1971. godine, Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije 1983. godine i Svetosavska povelja opštine Smederevo 1996. godine.