Fudbalagonija: Zaposleni sprečili trening!


08.mart 2013. SPORT – Izvor: Večernje novosti – Zaposleni u FK Smederevo, u znak protesta jer nisu primili sedam plata, zaključali su u četvrtak svlačionice i ekonomat kako bi sprečili održavanje treninga. Uprava kluba, ni posle mesec dana od ostavke predsednika Saše Momića, nije ustanovljena, a zbog milionskih dugova i mešanja politike, “oklopnicima” je ugrožena egzistencija.

– Agonija traje duže od godinu dana. Prošle godine nismo primili sedam plata, nisu nam plaćeni doprinosi, nemamo zdravstevene knjižice, a ni novac da se lečimo. Neke porodice gladuju, jer ljubav prema klubu ne može da se jede. Nije problem ni direktor, ni šef struke, ni predsednik, već novac kojeg nema – kaže tehnički sekretar Smedereva Sandra Begić za Večernje novosti.

Radnici tvrde da su, kada je “Ju-Es stil” bio sponzor, plaćane vođe navijača, kupovani novi mobilni telefoni, a zaposleni u klubu nisu primali plate. Radnici kažu da će im se, posle utakmice u subotu u kojoj dočekuju Rad u 18. kolu Jelen Super lige, u protestu priključiti i fudbaleri.

Direktor Smedereva Aleksandar Pantić nije hteo da komentariše pobunu radnika, rekavši da će se javnosti obratiti posle izbora Nadzornog odbora. Na taj izbor čeka se već mesec dana, od Momićeve ostavke.

Trenutno vlada borba za prevlast u superligašu između struje koju predvodi gradonačelnica dr Jasna Avramović i izvršnog direktora Žarka Pavlovića. Bivši direktor kragujevačkog Raničkog došao je u klub pre godinu dana s “titulom” najozbiljnijeg kandidata za kupca Smedereva. Njegova firma “LMP doo”, u kojoj je suvlasnik Raka Marić, sada potpredsednik Nadzornog odbora, pozajmila je klubu tri miliona dinara. Kasnije, novac je prestao da stiže, a ni od kupovine nije bilo ništa.

Prošle godine grad je dotirao klub 26,5 miliona dinara, a ove godine trebalo je da se izdvoji 27 miliona dinara. Za opstanak kluba potrebno je 45,9 miliona dinara, a planirani prihodi ne prelaze 5,6 miliona dinara.