Fudbal: Visoki napon u Smederevu (16:30)


22. septembar 2012. SPORT – Svaki sudar Smedereva i Radničkog budi sećanja na velike okršaje u prošlom veku. Navijački animozitet je posebna priča, a ni današnji duel neće biti lišen kontroverzi…

Jedno od retkih intenzivnih rivalstava van “večitog” derbija, gaje Smederevci i Kragujevčani.

Začeto početkom devedesetih i razvijano do kraja prošlog veka, ono je prevazilazilo fudbal, tačnije duboko zalazilo u politiku. Naime, Smederevo kao tvrdo uporište tadašnje vlasti i Kragujevac kao centar opozicionog delovanja su i kroz svoje klubove izražavali na neki način ideologiju.

Svaki meč su obeležavali sukobi navijača “Despota” i “Đavola”, a i pored toga što se Radnički gotovo ugasio u prošloj deceniji, netrpeljivost je ostala. Prošle godine Radnički je oba puta savladao “Oklopnike”, pa iako je Smederevo postiglo veće uspehe, osvojilo kup, igralo u Evropi, Kragujevčani su nekako u međusobnim duelima uvek uspevali da nadmaše trenutne mogućnosti i imaju bolji međusobni skor.

Današnja utakmica će biti izuzetno značajna, ali ne samo zbog lošeg starta. Prošle godine članovi uprave Radničkog predvođeni direktorom Pavlovićem su izgubili unutarklupsku borbu protiv struje koju je predvodila lokalna samouprava i preselili se u Smederevo.

Jasno je da imaju ogroman motiv, ali stvari će se rešavati na terenu.

“Oklopnici” su startovali očajno, tačnije imaju tri remija, ali nisu dali gol. Pretrpeli su težak poraz kod kuće od Javora, a prošle nedelje su na otvaranju “Čaira” ostali praznih ruku.

“Imamo ogroman motiv, za nas je ovaj meč po mnogo čemu presudan”, kažu u Smederevu.

Nedostaje im nekoliko igrača, među njima i standardni Omega, ali ni Radnički ne može da računa na isključene Mutavdžića i Nedovića, kao i povređenog Pavlovića.

“Znam kakvo je rivalstvo u pitanju, mi moramo da izbacimo iz glave ono što se dešavalo protiv Zvezde i da ponovimo pristup iz tog meča”, rekao je u četvrtak novinarima Slavenko Kuzeljević.

Njegov tim takođe nema pobedu, kao i Smederevci i oni su igrali tri puta nerešeno u pet mečeva.

Inače, kad već govorimo o tradiciji, nikada se meč između Smedereva i Radničkog nije završio remijem kraj Dunava, Smederevci su od sedam mečeva dobili četiri, ali i Radnički je znao da se raduje na ovom gostovanju.

Očekuje se veliki broj gostujućih navijača, kao i izuzetne mere bezbednosti.

Duel u Smederevu počinje u 16:30.

Izvor: Sportske.net