Francuzi otvaraju “Tvrđava teatar”


10. avgust 2011. KULTURA- Svečanost pozorišta, treći “Tvrđava teatar” u Smederevu, otvoriće 11. avgusta teatar iz Strazbura predstavom čije ime je ovogodišnja manifestacija uzela za moto svekolike igre “Viseći snovi na Balkanu – kao Ikar”.

Ambijent malog grada u kojem je stolovao despot Đurađ Branković i velikog grada u kojem je bio vojni bivak,naveo je predsednicu Saveta festivala Vidu Ognjenović da poruči da je “otvoren prostor zastrašujuća, ali u isto vreme višestruko privlačna okolnost za pozorišnu predstavu.”

“Fascinacija nebom kao scenom rezultirala je saradnjom s letećim ljudima iz Strazbura, teatrom koji će na otvaranju izvesti predstavu ‘Viseći snovi na Balkanu – kao Ikar’. Upravo je želja tog mitskog junaka za letenjem i naše poistovećenje s njim, rezultiralo koprodukcijom s francuskim teatrom”, zapisala je u katalogu manifestacije umetnička direktorka i selektorka festivala Branislava Liješević.

“Njihova predstava (teatra iz Strazbura) biće potpuno sjedinjena sa smederevskom tvrđavom i potvrdiće opredeljenje festivala ka ambijentalnom teatru”, zaključila je Liješevićka.

Prva festivalska predstava biće igrana 11. avgusta u Velikom gradu smederevske citadele.

Narednog dana pozorište se seli na gradski trg, kada će takođe glumci iz Strazbura izvesti performans “Promenada” u 19.00, da bi u 23.00 na repertoaru istih glumaca bio performans “Vatrena pesma”.

Tvrđava teatar biće nastavljen 13. avgusta popodnevnim nastupom glumaca iz Strazbura uličnim pozorištem “Razigrane maske”, predstavom “Vizija sna” i pretponoćnim performansom “Vatromet ljubavi”.

Festival traje od 11. do 20. avgusta. Publika će u tom periodu pratiti 22 programa, tetatarske predstave domaćih i stranih asambala, izložbe, tribine i pozorišnu produkciju domaćina.