Francuzi čiste Smederevo


13. septembar 2011. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Konzorcijum Sade CGTH Girus Waste Initiatives Development biće strateški partner za održavanje čistoće i upravljanje i održavanje regionalnog centra za odlaganje čvrstog komunalnog otpada u Smederevu.

Odbornici Skupštine grada Smedereva odlučili su na sednici u ponedeljak da komunalne poslove održavanja čistoće i upravljanja i održavanja regionalnog centra za sakupljanje, selekciju i odlaganje komunalnog čvrstog otpada na lokaciji “Segda” – Jelen Do”, povere francuskom konzorcijumu.

Komisija za sprovođenje postupka izbora strateškog partnera obrazložila je svoje mišljenje da je reč o najpovoljnijoj ponudi, navodeći da je najpovoljnije tehničko-tehnološko rešenje integralnog sistema upravljanja otpadom.

Za početna ulaganja u prva 24 meseca, ovaj konzorcijum je ponudio 7.466.000 evra, uz ulaganje u zajedničko preduzeće od 3.125.765 evra. Ovaj ponuđač je kao ukupna ulaganja, sa dinamičkim planom, ponudio iznos od 43.691.000 evra.

Članovi komisije su konstatovali da je ova firma ponudila cenu od 1,49 evra za sakupljanje i prevoz otpada po stanovniku mesečno sa PDV-om, što je prva cena po redu iznad najniže. Za pravna lica cena ostaje nepromenjena najmanje godinu dana.
Konzorcijum će imati i obavezu preuzimanja zaposlenih radnika smederevskog komunalnog preduzeća, svih 210 zaposlenih, uz 10 novoprimljenih radnika.
Na konkursu su učestvovale još dve firme – A.S.A. Eko d.o.o. i PORR – Werner&Weber.
Odbornici su prihvatili i informaciju o toku privatizacije preduzeća na teritoriji grada Smedereva sa osvrtom na stanje pojedinih preduzeća, a za dve medijske kuće – “Radio Smederevo” i “Naš Glas”, biće zatraženi i konkretni podaci od Agencije za privatizaciju.

Naredna sednica Skupštine grada Smedereva zakazana je već za petak, 16. septembar, kada će se na dnevnom redu naći i elaborat o opravdanosti davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini pod uslovima povoljnijim od tržišnih, a povodom eventualne izgradnje rafinerije u ovom gradu.