Fotelje prazne, svi ćute


04. decembar 2013. DRUŠTVO – Ni četiri meseca od završetka konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, u skladu sa novim zakonom, još nema konačnih rezultata. U trci za deset preduzeća je 15 kandidata, a direktorska mesta će se, kažu upućeni, „podeliti“ tek kada nova vlast bude ugovorena, na šta se, takođe, čeka mesecima.

Od 74 prijave, ispravnu dokumentaciju na konkursu imalo je 15 kandidata koji su ušli u drugi krug, potvrdila je ranije Olga Svilar, predsednik Komisije za izbor direktora. Komisija je saslušala kandidate i svoje predloge prosledila nadležnoj gradskoj službi, koja predloge obrađuje za Gradsko veće.

I tu je čitava stvar stala. Javnost o javnim konkursima ne zna gotovo ništa. Komisija koja se bavila odabirom, a u kojoj su predstavnici stranaka na vlasti, nije se oglasila. Pitanja „Novosti“ ostala su, takođe, bez odgovora iz gradske kuće. Čak su i kandidati neobavešteni.

– Dva meseca su se otvarale koverte, prošlo je još toliko vremena, a i dalje se ne zna šta će biti. Ćute svi. Nemamo ni nadzorne odbore, a upravni su prestali da važe. Zaista je nedopustivo i sramota da se toliko razvlači. Ako treba poništiti konkurse, neka to urade. Velika je farsa i oko departizacije – smatra Milorad Đorđević, kandidat za direktora JP „Pijace“ i aktuelni direktor javnog preduzeća za toplifikaciju, kadar SPS.

I dok su sve glasnije prozivke, sva neformalna opravdanja glase isto – nema zakonskog roka za ovaj posao.

– Jedino istinito je da nema političkog dogovora. Buduća vlast nije ugovorena, a na tim pregovorima završiće se i namirenja ko dobija koje preduzeće. Verovatno će neki konkursi biti poništeni – kažu upućeni.

Za direktora preduzeća „Zelenilo i groblja“ nijedan od pet kandidata ne ispunjava uslove. I za fotelju direktora „Čistoće“ nema „podobnog“ kandidata. Od dvojice zainteresovanih, jedan formalno ispunjava uslove, ali ga komisija nije predložila. Drugi ne odgovara uslovima konkursa, ali odgovara stranci čiji je predlog, a koja je u vlasti.