Fotelja rezervisana za SPS još prazna


26. januar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Iako je još u novembru lokalni parlament Smedereva promenio Statut kako bi proširio Gradsko veće sa devet na 11 članova, jedna fotelja je još uvek upražnjena. Nova mesta, po starom dogovoru, trebalo bi da pripadnu ovdašnjim socijalistima koji su, takođe u novembru, ulaskom Brančeta Stojanovića na mesto zamenika Skupštine grada, ponovo postali deo vlasti u gradu na Dunavu. Jedno mesto u gradskoj vladi popunio je krajem godine stari-novi većnik Slaviša Stošić iz SPS-a, koji će se i u ovom mandatu baviti finansijama. Upražnjeni resor zdravstva i socijalne politike još čeka „stručnjaka“.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović za „Politiku“ kaže da ima prečih problema.

– Ima vremena. Kada bude došlo vreme investicija, a biće ih mnogo, proširićemo i Gradsko veće – rekla je.

U međuvremenu, u Smederevu je izbio „rat“ na relaciji gradonačelnica – Crveni krst, jer je Avramovićeva nezadovoljna kvalitetom hrane u Narodnoj kuhinji za novac koji izdvaja grad. Osude, međutim, nisu pale samo na račun ove humanitarne organizacije, već su upućene i nadležnima, zaduženim u prethodnom periodu upravo za „socijalu“. Tako se na tapetu našla i Ljiljana Životić Živanović, koja je kao kadar socijalista vodila resor socijalne politike.

Za Brančeta Stojanovića (SPS), zamenika predsednika Skupštine grada, novonastala situacija ne bi trebalo da poremeti planove socijalista za kadriranje u Gradskom veću. Iako tvrdi da je dogovor sa gradonačelnicom već postignut, nije želeo da otkriva ime budućeg većnika.

– To što je bilo nema veze sa novim većem. Nemam trenutno podatke koja se tačno odgovornost pripisuje Ljiljani, ali je tačno da mi je gradonačelnica rekla da je u nju imala poverenje, ali da je razočarana oko poslova sa Narodnom kuhinjom – kaže Stojanović za naš list.

Za razliku od njega, gradonačelnica Avramović kaže da više neće biti kompromisa oko kadriranja.

– Srpska napredna stranka sada sama vrši vlast, nismo više u koaliciji, pa zato mnoge stvari izlaze na površinu. Koalicija podrazumeva kompromis, a toga više neće biti.

Na pitanje zašto ranije niko nije snosio odgovornost, kaže da jedan gradonačelnik ne može sve da zna, ali da polako počinje da se utvrđuje odgovornost pojedinaca.

– Ne može se ništa raditi preko noći. Naš dogovor sa SPS-om je bio da se jedni drugima ne mešamo u kadrove. Sada smo sami u vlasti, mnogo je lakše raditi, ali je veća odgovornost, pa moramo drugačije da pristupimo ocenjivanju rada bilo koga ko je dobio funkciju – kaže gradonačelnica Smedereva.

Da li je dovedena u pitanje fotelja rezervisana za socijaliste, nije precizirala. Jedno je, međutim, sasvim izvesno – ako žele u vlast socijalisti će, za razliku od gradonačelnice, ipak morati da prave kompromise.

Socijalistička partija Srbije je u ovom gradu pre izbora bila u vladajućoj koaliciji koju su predvodili naprednjaci. Proširenje Gradskog veća opozicija je okarakterisala kao političko namirenje i uhleblje, a ne kao potrebu usled dolaska investicija u grad.