Fondacija “Novak Đoković” obnovila vrtić u Smederevu


01. februar 2018. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Fondacija “Novak Đoković” je u četvrtak, u prisustvu predstavnika lokalne, smederevske gradske uprave, svečano otvorila obnovljeni vrtić “Veseli cvetovi”. Ovaj objekat, koji pohađa 354 mališana uzrasta od tri do pet godina, deo je predškolske ustanove “Naša radost” iz Smedereva.

Donacijom vrednom više od 10,5 miliona dinara, Fondacija je obezbedila zamenu spoljne stolarije, sanaciju krova, obradu zidova i plafona, kao i krečenje.

Gorana Džudža Jakovljević, rukovodilac Odeljenja za programe i projekte Fondacije “Novak Đoković” rekla je da su loši uslovi u objektu otežavali rad vaspitača i boravak mališana, zbog čega je rekonstrukcija bila neophodna.

“Krov zgrade je prokišnjavao što je izazivalo problem sa vlagom. Osim toga, stolarija decenijama nije zamenjena. Sanitarna inspekcija opominjala je upravu vrtića i ukazivala na važnost rekonstrukcije za dalji rad objekta. Zbog toga smo, u saradnji sa lokalnom samoupravom, sproveli sve nužne izmene i povećali energetsku efikasnost “Veselih cvetova”, poboljšali uslove rada i učinili boravak dece u vrtiću kvalitetnijim”, izjavila je Džudža Jakovljević.

Značaj projekta i ulaganja u objekat prepoznala je i Opština Smederevo, koja je u učestvovala donacijom od oko 300.000 dinara.

Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, navela je da je Fondacija Novak Đoković prepoznala želju i ambicije smederevske Predškolske ustanove “Naša radost” i Grada Smedereva i da je zato odlučila da učestvuje u projektu koji je mališanima obezbedio novi krov i stolariju.

“Radovi su završeni u predviđenom roku. Potpisan je finalni protokol i zvanično je završena realizacija projekta za koji je izdvojeno 10,5 miliona dinara. Ovo nije prvi put da Fondacija sarađuje sa Smederevom. Zahvalni smo im i nadamo se da ćemo i ubuduće uspešno da sarađujemo na novim zajedničkim projektima”, navela je gradonačelnica.

Mirjana Ćosić, direktorka Predškolske ustanove “Naša radost” zahvalila se Fondaciji “Novak Đoković” na ukazanom poverenju, podršci i saradnji, koja traje više od sedam godina. Ona je podsetila i da je 2012. godine PU „Naša radost“, uz podršku fondacije adaptirala prostor u selu Lipe nadomak Smedereva.

„Zahvaljujući fondaciji “Veseli cvetovi” sada su još veseliji na radost više od 300 devojčica i dečaka, članova njihovih porodica i zaposlenih u našoj ustanovi”, istakla je Ćosićeva.

Ovaj projekat je realizovan u okviru konkursa fondacije za 2015/2016. godinu, koji ima za cilj ulaganje sredstava u rekonstrukciju i adaptaciju predškolskih i školskih objekata, kao i nabavku neophodnog nameštaja i opreme namenjene mališanima širom Srbije.

Fondacija “Novak Đoković” osnovana je 2007. kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 600 vaspitača i učitelja. Fondacija “Novak Đoković” je do sada rekonstuisala i izgradila 18 vrtića i pomogla više od 10.000 dece.