FK Smederevo se gasi, kraj Železare će igrati FK Seljak


15. jun 2013. SPORT – Svi su izgledi da će u predvečerje 90. rođendana Smederevo doživeti sudbinu zrenjaninskog Proletera i, definitivno, otići u istoriju.

Svesni gotovo bezizlazne situacije, čelnici Smedereva, u utorak uveče, održali su vanrednu sednicu Nadzornog odbora i doneli zaključke koje su prosledili gradskoj upravi i stečajnom upravniku Sartida AD.
Prema nezvaničnim podacima, obaveze kluba veće su od 300.000.000 dinara, a obzirom da mesecima fudbalerima, trenerima i zaposlenima redovne prinadležnosti nisu isplaćene, ta cifra će, računajući i šestomesečnu kamatu, biti neuporedivo veća.

Teško je pomisliti, a pogotovo poverovati, da će gradski oci moći da usliše apele čelnika kluba, naročito ako se zna da priliv sredstava u gradsku kasu nije ni približno onome što je planirano.
S druge strane, ni višegodišnji pokušaj prodaje stadiona nije naišao na zainteresovanog kupca, pa je izlaz iz pat pozicije, u kojoj se klub našao, gotovo nemoguć.

Postavlja se samo pitanje trenutka i vremena ko će smoći snage da saopšti tešku i bolnu odluku o prestanku funkcionisanja kluba ili će se, možda, preko noći dogoditi primer niškog Radničkog koji je, do pre nekoliko dana, bio u sličnoj situaciji.

Imajući u vidu sve što se ovih dana dešavalo oko nekadašnjeg osvajača Kupa i petostrukog učesnika u evropskim kupovima, smederevska javnost s pravom je zabrinuta za sudbinu dosadašnjeg miljenika.
Po nekim informacijama, koje ovih dana sve više kruže gradom, od naredne jeseni Smederevci bi, na svom stadionu, ipak, mogli da prate utakmice Srpske lige.

Gradska uprava, navodno, ima plan B, po kome bi, u slučaju gašenja doskorašnjeg superligaša, prihvatila da finansira srpskoligaša iz obližnjeg Mihajlovca, s tim da takmice igra na stadionu kraj stare Železare.
Da ova priča ima, navodno, i uporište, govori i podatak da su Mihajlovčani ostali bez generalnog sponzora, kao i to da već duže planiraju promenu imena kluba.

Hoće li, zaista, FK Seljak, po uzoru na Budućnost iz Banatskog Dvora, odnosno Banat, koji se preselio na Karađorđev park, od naredne sezone promeniti ime u Metalurg, Budućnost, Đurađ Smederevac ili neko drugo, znaće se, po svemu sudeći brzo.

Na osnovu svega, što se trenutno događa u nekadašnjoj srpskoj prestonici, predstoji burno i neizvesno leto, a u ovom trenutku malo je raspoloženih za razgovor.

Izvor: zurnal.rs