Fincima još pet miliona evra


13. avguist 2016. PRIVREDA – Izvor Večernje novosti – Finskom PKC-u do sada je, iz državnog budžeta, isplaćeno pet miliona evra subvencija, potvrđeno je “Novostima” u Ministarstvu privrede. Do marta naredne godine, finski investitor dobiće još 2,5 miliona evra, ukoliko zaposli planiranih 1.500 radnika.

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je državnu pomoć za PKC Viring sistem i obavezala Vladu Srbije da isplati 7,5 miliona evra korisniku u roku od tri godine u tri rate.

– Do sada su isplaćene dve rate od po 2,5 miliona, odnosno ukupno 5 miliona evra, a ispunjeni su uslovi iz Ugovora – navodi Branka Erdeljan, ovlašćeno lice za slobodan pristup informacija Ministarstva privrede.

Erdeljanova podseća da se PKC obavezala da će zaposliti najmanje 1.500 radnika na neodređeno vreme, počev od 2014. godine, u roku od 24 meseca od dana potpisivanja zapisnika o predaji novog postrojenja.

Trenutno, fabrika ima oko 1.000 radnika.

Subvencija je, inače, određena na osnovu Uredbe o dodeli državne pomoći i to u iznosu od 60 odsto troškova za otvaranje radnih mesta.