Falsifikatorima novca 18 godina zatvora


23. mart 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Viši sud u Smederevu osudio je četvoricu optuženih za falsifikovanje novca i proizvodnju i prodaju droge na ukupno 18 godina zatvora, dok je jednog optuženog osudio na tromesečnu kaznu, uslovno na tri godine.

Sud je osudio Marka R. zbog falsifikovanja evra, neovlašćene proizvodnje i prodaje droge, na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i devet meseci, novčani iznos od 100.000 dinara i oduzimanje opreme za štampanje lažnih novčanica.

Nenad S. je zbog falsifikovanja evra, proizvodnje i prodaje droge osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina i 130.000 dinara.

Pretresom porodične kuće Nenada S. nađena je ilegalna laboratorija za proizvodnju marihuane i skanka, dva pištolja i veća količina pištoljske municije.

Nebojša J. je zbog falsifikovanja evra osuđen na tri godine zatvora i 100.000 dinara, Dejan A. zbog proizvodnje marihuane na kaznu od tri godine i tri meseca. Radmilo R. je zbog neovlaščenog držanja droge osuđen na tri meseca, uslovno na tri godine.

Pritvor je do pravosnažnosti, a najviše do isteka kazne, produžen Marku R, Nebojši J. i Nenadu S. Pripadnici kriminalističke policije u Smederevu su u maju 2011. kod osuđenih našli 42.200 falsifikovanih evra, ilegalnu štampariju novca, laserske štampače, štamparske boje i druga sredstva za izradu lažnog novca.

Policija je zaplenila i ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane i skanka, a našla je i posebno građenu prostoriju sa uređajima za proizvodnju droge.

U jednoj prostoriji policija je našla 90 zasada indijske konoplje, visine oko jednog metra, s kompletnom aparaturom za stvaranje veštačkih uslova za proizvodnju droge. Pronađeno je više klima uređaja, isparivača i regulatora vlage za pospešivanje proizvodnje droge, dva pištolja s izbrisanim brojevima i veću količinu pištoljske municije.