Evropske mete u Smederevu


26. septembar 2014. SPORT – Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije odredio je sedmoro strelaca koji će učestvovati na finalnom turniru Lige mladih Evrope u Smederevu od 3. do 5. oktobra.
Puškom će gađati Milica Babić (Streljačka družina „Novi Sad 1791“), Nina Radulović (Streljački klub „Zvezdara“), Andrija Milovanović (Streljački klub „Niš 1771“) i Stevan Jovanović (Streljački klub „Čika Mata”, Kragujevac), dok će pištoljem na vatrenu liniju izaći Jovana Dragačevac i Vitomir Tucović (oboje Streljački klub „Aleksa Dejović”, Užice) i Lea Aleksić (Streljački klub „Novi Beograd Ušće“).
– Kao domaćini, automatski smo kvalifikovali dve selekcije za finale, pa je većina ovih strelaca gađala na kvalifikacionom turniru u maju u Osijeku bez nekog opterećenja, da osete specifičnu atmosferu ovog takmičenja sa muzikom i navijanjem. Imaćemo uoči finala i pripreme u Smederevu, ovo su strelci koji su ove sezone imali lepih rezultata i plasmana na najvećim svetskim takmičenjima i nadam se da će nas obradovati i u finalu Lige mladih Evrope – kaže Srećko Pejović.
Iz zone „Istok“ u Osijeku, puškom su se za završni turnir u Smederevu plasirale Hrvatska i Rusija, pištoljem Rusija i Ukrajina. Iz zone „Zapad“ u Plzenu prošli su puškom Austrija i Mađarska, pištoljem Češka i Švajcarska. Zona „Sever“ održana je u Dobeleu u Litvaniji, a kvalifikovali su se puškom Finci i Norvežani, pištoljem Litvanci i Poljaci. Osmi učesnik u Smederevu je Švedska i puškom i pištoljem kao najbolji trećeplasirani tim u svim grupama.

Sledeće nedelje na pripreme u Smederevo prvo će doći reprezentacija Rusije, već u ponedeljak, a zatim i naša reprezentacija, u utorak. Svečano otvaranje takmičenja je u petak 3. oktobra u 15.00 časova, posle čega će se održati i tehnički sastanak i žreb za takmičenje, jer prvi mečevi počinju već istog dana od 17.00 časova. Finalna gađanja su u nedelju 5. oktobra, počinju od 9.00 časova, a dodela medalja je planirana je istog dana za 13 časova i 30 minuta.

U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju. U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom. U trećem finalnom turniru 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje, četvrto, mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale. U četvrtom završnom turniru u Vroclavu 2012. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je završila na petom mestu. U Smederevu 2013. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je na kvalifikacinom turniru zone „Istok“ treće mesto, a selekcija vazdušnim pištoljem četvrto i nisu se kvalifikovale za finalni turnir u Laškom u Sloveniji na kome su puškom trijumfovali strelci Rusije ispred Mađarske i Italije, a pištoljem Ukrajine ispred Češke i Poljske.

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, a ekipe od tri člana moraju da budu mešovite. Do sada su Beograd 2009. i Smederevo 2013. bili domaćini kvalifikacionih turnira grupe „Istok“. Evropska streljačka konfederacija dodelila je organizaciju Finala Evropske lige mladih Streljačkom savezu Srbije, koji je domaćinstvo poverio Streljačkom savezu Smederevo i Streljačkoj družini „Smederevo“. Generalni sponzor takmičenja u Smederevu je jedan od vodećih svetskih proizvođača oružja, nemački „Valter“ (Walther Arms), a pomogla je i kompanija „Fruvita“, Štamparija „New press“ itd.