Evropska Noć muzeja u Smederevu 9. put


18. maj 2017. KULTURA – U subotu 20. maja 2017. od 18 časova do 1 sat posle ponoći u organizaciji Muzeja u Smederevu na dve lokacije biće održana Evropska Noć muzeja 9. put za redom.

Ulaz će biti slobodan!

→ Muzej u Smederevu, Omladinska 4, Smederevo

Večernja izložba sa koncertom:

Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva autora mr Snežane Cvetković i Miroslava P. Lazića, viših kustosa smederevskog muzeja.

Prateći program: koncert kamernog sastava orkestra „Svetlost“ iz Smedereva.

Učesnici: Jelena Ugrinić (viola), Staša Timotijević (čelo) i Nemanja Petković (klarinet). Rukovodilac i dirigent Marko Đorđević.

Početak programa tačno u 18 časova, završetak oko 20 časova

Početak koncerta u 19 časova.

Trajanje izložbe od 20. maja do 20. septembra tekuće godine

O izložbi:

Istorijske i kulturne spone između Rudničkog kraja i Smedereva brojne su i duboke, najintenzivnije u poznom srednjem veku, u vreme despota Đurđa Brankovića. Duh despotske porodice Branković bio je izuzetno živ u Gornjem Milanovcu i Rudničkom kraju i tokom prvih decenija 20. veka, pronalazeći umetnički eho u talentovanoj građanskoj porodici Nastasijević iz Gornjeg Milanovca. Traženje inspiracije u srednjovekovnoj prošlosti i njeno preobražavanje u duhu savremene umetnosti, ujedinjavalo je braću Nastasijević u zajedničkom umetničkom delovanju.

Transponovanje lične drame i istorijske tragičnosti despota Đurđa Brankovića kroz umetnički izraz braće Nastasijević: književni, muzički i likovni, bili su nam inspiracija i povod za organizaciju izložbe. Njihovo zajedničko delanje na ovom polju predstavlja fenomen u srpskoj kulturnoj istoriji.

Muzička drama „Đurađ Branković“, izvedena pred publikom u Narodnom pozorištu u Beogradu 12. juna 1940. godine, bila je umetnički trijumf braće Nastasijević. Prema Momčilovom dramskom tekstu „Đurađ Branković“, Svetomir je komponovao muziku, dok su nacrte za scenografiju radili i Svetomir i Živorad. Кonačno, realizovana je scenografija slikara Stanislava Staše Beložanskog.

Nadahnut stvaralaštvom starije braće, lik despota Đurđa Brankovića i njegovo vreme oživeo je i Slavomir Nastasijević u istorijskom romanu „Teško pobeđenima“ (Beograd, 1976).

Izložbena postavka je realizovana zahvaljujući pozajmici predmeta iz Legata braće Nastasijević iz Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu i Narodnoj biblioteci u Smederevu.

Pokrovitelj izložbe je Grad Smederevo.

***

→ Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5, Smederevo

Izložba I’m Forever Blowing Bubbles. Autor izložbe je Saša Tkačenko.

Svečano otvaranje izložbe je u 20 časova.

Vreme trajanja izložbe: 20. maj – 20. jun tekuće godine.

O izložbi:

Izložba I’m Forever Blowing Bubbles otvara polje u kome se na indirektan način preispituje pojam i ideal uspeha u savremenom društvu. Galerija, tačnije njena arhitektonska osnova, u vidu platformi, odnosno grafikona (gubitak radnih mesta nasuprot rezultatima i kvotama sportskih mečeva) poslužila je kao poligon za konstruisanje imaginarnih teritorija koje emituju različite informacije. Suprotstavljanjem datih informacija, umetnik kreira određenu vrstu ogledala u kome pojedinac zagledan u različite brojke i statističke podatke, demistifikuje fragilnost sistema i simulakrum savršenog poretka. U isto vreme zastava na koju je apliciran tekst I’m Forever Blowing Bubbles postavljena u prostoru kao napušteni predmet, predstavlja neku vrstu monologa umetnika. Zastava kao simbol moći u ovom slučaju skrajnuta i na podu, mapira pogled sa margine zagledan u idealizovani centar, sa ironično patetičnim otklonom ka objektivnom sagledavanju realnosti.

Biografija umetnika:

Saša Tkačenko (1979) živi i radi u Beogradu. Od 2008. godine kontinuirano učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu (odabrane izložbe: Centar Pompidu u Parizu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, mumok – Muzej moderne umetnosti u Beču, Muzej savremene umetnosti u Zagrebu, MNAC – Nacionalni muzej savremene umetnosti u Bukureštu, Times Muzej u Guangdžou, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, ACP – Australijski Centar za fotografiju u Sidneju, Muzej grada Beograda, Кünstlerhaus u Bremenu, UnionDocs Centar za dokumentarnu umetnost u Njujorku, Castello di Rivoli – Muzej savremene umetnosti u Torinu). Boravio je na artist-in-residence programima u ISCP Njujorku, T.I.C.A-AirLAb Institutu za savremenu umetnost u Tirani. Njagovi radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti