Evo šta Esmark kaže o Železari


18. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: ALO! – Posle odluke Vlade Srbije da ne potpiše ugovor sa Esmarkom za Železaru u Smederevu, oglasila se i ova američka kompanija.

U saopštenju za javnost navodi se da Esmark nije mogao da prihvati “izmenjenu ponudu Vlade Srbije koja je usledila posle dogovora postignutog tokom pregovora u Pitsburgu, a koja se odnosi na finansijske uslove ugovora, jer su Esmarkovi partneri procenili da su takvi uslovi neprihvatljivi”.

– Duboko smo razočarani jer nismo uspeli da postignemo dogovor sa Vladom Republike Srbije za preuzimanje Železare u Smederevu, pogotovu, s obzirom na to da smo postigli dogovor o glavnim tačkama posle pregovora koji su održani prošli četvrtak i petak u Pitsburgu – naveo je direktor kompanije Esmark Džejms Bušard.

U saopštenju se navodi da je ova kompanija vodila fer pregovore tokom celog procesa tendera, više od 10 meseci. Tokom tih pregovora kompanija je ponudila biznis plan, vrhunske menadžere koji bi čeličanu stavili na noge i na taj način doprineli razvoju srpske privrede.

U saopštenju se podseća da je ponuđen i trogodišnji ugovor koji bi bio potisan sa svih 5.300 radnika, a koji podrazumeva povećanje plate od 25 odsto ove godine i još 10 odsto tokom 2016. godine.

– Esmarkova ponuda podrazumeva i pokrivanje: 130 miliona dolara duga, 200 miliona dolara kreditnih troškova, 400 miliona dolara troškova održavanja kao i ostale troškove neophodne za rad dve visoke peći – navodi se u saopštenju.

Esmark na kraju još jednom izražava žaljenje jer dogovor nije postignut i zahvalnost premijeru Aleksandru Vučiću i njegovim ministrima, američkom ambasadoru u Srbiji Majklu Kirbiju, kao i posvećenim radnicima Železare i njihovim vođama sindikata na svim naporima i zalaganjima koje su uložili. Bušard je svima poželeo sreću u daljem radu.