ESMARK OPTUŽUJE: Direktor Železare u dilu sa prevarantom iz Slovačke


06. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Blic – Amerikanci su u krivičnoj prijavi protiv slovačkog biznismena Petera Kamaraša teško optužili i prvog čoveka srpske čeličane Bojana Bojkovića.

Prema navodima iz prijave u koju je „Blic“ imao uvid, Kamaraš, vlasnik firme koja je snabdevala „Železaru“ sirovinama, u vreme priprema za preuzimanje smederevske čeličane prišao je „Esmarkovom“ timu.

Međutim, kada je shvatio da više neće moći „Železari“ da prodaje „loše sirovine po precenjenoj ceni“, zaigrao je dvostruku igru kako bi sabotirao nameru „Esmarka“ da kupi srpsku čeličanu, pri čemu je čak i podmićivao srpske zvaničnike.

U prijavi je navedeno da je Kamarašu u prevari pomagao Bojan Bojković, kome je Slovak zauzvrat obećao menadžersku funkciju i nakon što on preuzme Železaru.

– Kada je „Esmark“ naslutio poziciju Kamaraša, oduzeo mu je ekskluzivno pravo da pregovara o preuzimanju „Železare“. U oktobru 2014. „Esmark“ je predstavio plan nabavki za „Železaru“, uz smanjenje troškova. Kamaraš je podrivao napore da se on implementira. Pisao je brojnim investitorima i u toj komunikaciji nije krio svoje motive. Govorio je: „Ako držim kontrolu u ‚Železari‘, mogu teoretski da uzmem deset miliona godišnje bez problema i da je napustim za godinu, nasmejan i bogat“ – piše u prijavi.

„Esmark“ tvrdi da je ideja o planu B, odnosno uvođenju profesionalnog menadžmenta, bila upravo Kamarašova. On i Bojković su, navodno, „dogovorili šemu rukovođenja ‚Železarom‘ koju bi posle pobede na tenderu preuzeo Kamaraš“. „Blic” je pokušao da dobije komentare Kamaraša i ministra Dušana Vujovića, ali nismo dobili odgovore.

Negira

Bojković je za „Blic“ potvrdio da je „Železara“ kupovala sirovine od Kamaraša, ali da su najveće količine uzimane još u vreme „Ju-Es stila“. On je demantovao da je sa Slovakom razgovarao o svom angažmanu u menadžerskom timu, kao i da je ideja o uvođenju profesionalnog menadžmenta bila Kamarašova i njegova. „To je apsolutna neistina“, kategoričan je Bojković.