Esmark: Ne tvrdimo pazar


22.januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Kolektivni ugovor potpisan sa sindikatima Železare, koji predviđa značajne povišice za radnike, dobar je znak za nastavak finalnih razgovora, kažu iz “Esmarka”.

Američka kompanija “Esmark”, sa kojom Vlada Srbije pregovara o preuzimanju većinskog udela u Železari Smederevo, ocenila je da je kolektivni ugovor potpisan sa sindikatima srpske čeličane, koji predviđa značajne povišice za radnike, dobar znak za nastavak finalnih razgovora.

Esmark kao netačne odbacuje ocene srpskih analitičara koji smatraju da ta kompanija sada “tvrdi pazar” i da pokušava da za preuzimanje Železare dobije bolje uslove od ponuđenih.

“Mislimo da je to pogrešno i svakako nije tačno”, poručuju iz Esmarka u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Povodom izjava srpskih zvaničnika da pregovori o strateškom partnerstvu u Železari Smederevo “idu veoma teško”, ali da se veruje u pozitivan ishod, u Esmarku se slažu da “poslovni pregovori nisu uvek laki”, ali da su svi saglasni u tome da će se postići zajedničko rešenje.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je nedavno da pregovori sa Esmarkom idu veoma teško, ali da se nada pozitivnom ishodu.

Da pregovori o privatizaciji Železare nisu laki potvrdio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ipak, Vučić veruje da će ti razgovori biti završeni za 10 do 12 dana. “To bi bio veliki uspeh za Srbiju”, rekao je Vučić u utorak.

Podsetimo, Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom „”Ju-Es stilu”“ za 23 miliona dolara. Do početka 2012. bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije otkupila je u januaru 2012. godine Železaru od “„Ju-Es stila”“ za simboličan jedan dolar, a u međuvremenu su raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.

Držžava mesečno pomaže proizvodnju u Železari Smederevo sa oko 10 miliona dolara.