Epski spektakl „Ben-Hur” na dvoru despota Brankovića


31. avgust 2016. KULTURA – Izvor: Politika – Rimejk istorijskog spektakla „Ben-Hur” imaće premijeru u srednjovekovnom ambijentu Smederevske tvrđave, danas od 20 časova.

Nakon što je postao autentično stecište pozorišnih i muzičkih događaja, Mali grad tvrđave, nekada dvor despota Đurađa Brankovića, prvi put u svojoj istoriji postaje i letnja filmska pozornica.

– Nadamo se da će otvaranje filmske pozornice u Malom gradu sa epskim spektaklom „Ben-Hur”, poslednjeg dana avgusta, biti stabilan kamen temeljac za još jedan umetnički izraz kojim ćemo obogatiti sadržaje u Smederevskoj tvrđavi i pozicionirati je kao kulturnu i umetničku destinaciju, ne samo našeg grada, već i šireg regiona u letnjem periodu – kaže Marija Aničić, saradnik za odnose sa javnošću u Centru za kulturu Smederevo.

Novi „Ben-Hur” režirao je rusko-kazahstanski reditelj Timur Bekmambetov, poznat ovdašnjoj publici po filmovima „Noćna straža”, „Dnevna straža” i „Tražena” sa Andželinom Džoli. Judu Ben-Hura sada igra Džek Hjuston, Mesala je Tobi Kebel, oskarovac Morgan Frimen tumači Ilderim, Nazanin Bonijadi je Ester, dok je Rodrigo Santoro odigrao Isusa Hrista. Kao i prethodni, holivudski klasik, i ovaj film je realizovan prema romanu „Ben-Hur: priča o Hristu” Lua Volasa iz 1880. godine.

„Ben-Hur” je zapravo jedna od najmoćnijih priča svih vremena. Imućni Jevrejin i plemeniti čovek, Juda Ben-Hur odlazi u roblje, nakon što ga je najbolji prijatelj, Rimljanin Mesala, lažno optužio. Posle dosta godina ponovo se sreću i to u čuvenoj trci dvokolica, u kojoj će Juda poraziti Mesalu i povratiti ugled koji mu je jednom davno svirepo oduzet.

Američki spektakl „Ben-Hur”, u režiji Vilijama Vajlera, prikazan 1959, osvojio je četiri Zlatna globusa i čak 11 Oskara, čime drži rekord zajedno sa filmovima „Titanik” i „Gospodar prstenova: Povratak kralja” u broju nagrada Američke filmske akademije.

Ulaznice su 250 dinara i mogu se kupiti u Bilet servisu Centra za kulturu Smederevo, a na sam dan projekcije, 31. avgusta, i na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave od 18 do 20 časova.

„Ben-Hur” će se od danas premijerno prikazivati i u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu i Pančevu, najavio je „Taramaunt”.