Engleski fond preuzima Železaru


14. decembar 2013. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Posle Amerikanaca u smederevsku Železaru stižu Britanci, pišu Novosti.

List navodi da je Investicioni fond iz Ujedinjenog Kraljevstva najozbiljniji je strateški partner za našu čeličanu. Oni bi prema saznanjima lista u naredne dve godine trebalo da preuzmu upravljanje u ovoj kompaniji.

Britanci su najozbiljniji kandidati za budućeg vlasnika Železare sa 5.200 zaposlenih, a odluka o tome, kako saznaju nezvanično “Novosti“, biće zvanično saopštena narednih dana.

“Od svih kandidata do sada, Britanci su najizgledniji, ujedno i najozbiljniji kupci Železare. Partnerstvo o kome se razgovara podrazumeva da fabrika u naredne dve godine potpuno bude skinuta sa državnog budžeta”, kaže izvor Novosti.

Kakav model saradnje je tema pregovora nije poznato, jer su svi koji učestvuju u njima potpisali akt o poverljivosti.

Turski “Toščelik“ koji je prošle godine, za 15,1 milion evra, kupio nikšićku železaru, nije budući vlasnik odnosno partner države u fabrici, kako se spekulisalo u medijima ovi dana.

Dok se pregovori o preuzimanju ove strateške fabrike privode kraju, u toku je ekonomski “remont“ čeličane, utvrđivanje bilansa, dugova i potraživanja, što je uslov za sklapanje dogovora sa investitorom. Država ima nameru da u 2014. godini pomogne smederevskoj železari kroz jednu bankarsku garanciju u iznosu od 30 miliona evra, rečeno je “Novostima“ u Ministarstvu finansija.

Reč je o ispunjenju obećanja prethodne vlade posle aprilskog pokretanja proizvodnje. Tada je odlučeno da u ovoj godini za proizvodnju čelika država garantuje sumom od oko 155 miliona evra.

“U 2013. godini po osnovu Zakona o budžetu Republike Srbije na osnovu kontragarancija Fondu za razvoj i Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza date su garancije poslovnim bankama od 76 miliona evra i 55,3 miliona dolara”, kažu u Ministarstvu finansija.