EK analizira koliko je novca dato Železari


25. maj 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da Vlada Srbije, prema informacijama koje je dostavila toj delegaciji, od 1. februara više ne daje subvencije “Železari Smederevo”, a da Evropska komisija sada analizira taj podatak i koliko je novca iz budžeta dato čeličani do tog perioda.

Janmat je rekao da se Srbija obavezala po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisala sa EU, da ne daje državnu pomoć “Železari Smederevo”, a praksa da država ne pomaže čeličane važi i za zemlje članice.

“U SSP-u postoji poseban protokol koji se odnosi na čeličane, i one ne mogu da dobijaju državnu pomoć, a razlog je što je taj sektor kompetitivan. U tom smislu, Srbija je dobila tranzicioni period od pet godina kada je to mogla da radi, ali on je istekao 1. februara 2015.”, rekao je Janmat na konferenciji za novinare u EU info centru.

Upitan da komentariše očiglednu zainteresovanost britanske vlade da otkupi udeo u čeličani “Tata stila”, on je rekao da te informacije nema.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji sumnja da bilo koja zemlja članica daje subvencije čeličani u toj zemlji, Evropska komisija može da pokrene istragu.

“Ako istraga pokaže da je to istina, onda bi ta zemlja morala da povuče dat novac čeličani, odnosno da vrati novac u budžet”, objasnio je.