Egon Savin: Nedovoljno festivala, novca i brige za kulturu


21. jul 2012. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Istaknuti pozorišni reditelj Egon Savin, čija je predstava “Bunar” proglašena za najbolju na upravo završenom festivalu Tvrđava teatar u Smederevu, izjavio je da Srbija nema previše festivala i da su nagrade važne kako za njega, tako još više za mlađe kolege.

“Za mene su nagrade potvrda da ono što radim jeste značajno. U odsustvu relevantne pozorišne kritike, festivalske nagrade su jedina potvrda umetničke vrednosti”, rekao je umetnik koji je u dugoj i veoma plodnoj karijeri dobio verovatno sve pozorišne nagrade koje postoje u Srbiji.

Savin je dodao da su “za mlađe kolege nagrade neobično važne, jer donose afirmaciju bez koje nema poslovnih ponuda”.

“Veliko mi je zadovoljstvo što predstava “Bunar”, pored dobro poznatih glumaca afirmiše i mladu generaciju odličnih glumaca”, rekao je on i poimence naveo Jovu Maksića, Marianu Aranđelovć i Ivanu Šćepanović.

Na festivalu Tvrđava teatar nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je poznata glumica Radmila Živković koja igra lik majke u drami “Bunar” po tekstu mlade autorke Radmile Smiljanić.

Povodom nekih mišljenja da u našoj ekonomskoj situaciji imamo previše festivala, Savin je odgovorio da “svako ko tvrdi da je nečega previše u našoj kulturi – taj je zlonameran ili neobavešten”.

“Na žalost, ničega nemamo ni dovoljno, a tek ne previše u našoj kulturi. Nedovoljno je festivala, gostovanja, predstava… Nedovoljno je novca, brige, osećaja odgovornosti nadležnih za sopstvenu tradiciju, ocenio je on.

Na pitanje o razlozima za aktuelne sporove u našim pozorištima (SNP, Atelje, Terazije), primetio je da u svim pozorištima sveta ima rivalstva, ali i entuzijazma, a u javnosti – voajerizma.

“Sva pozorišta sveta su ista. Ima mnogo taštine, rivalstva, klanova… Ali, nigde nema i toliko entuzijazma, topline, istinskog oduševljenja poslom. Zanima me ko to tako voajerski uživa u našim malim razmiricama”, rekao je Savin.