Dve kompanije u trci za Železaru


16. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Danas – Rusko-češki kombinat Junajted grupa i američki Esmark stil ušle su u najozbiljnije pregovore oko preuzimanja Železare Smederevo.

Koja će od te dve kompanije postati vlasnik, verovatno se neće znati do usvajanja i stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji, kojim bi proces prodaje direktnom pogodbom postao deo regularne procedure.

Naime, u Vladi procenjuju da metod tenderske prodaje u ovom slučaju ne bi bio uspešan, jer ne samo da su propala prethodna dva javna poziva – jedan u decembru 2012, a drugi u februaru 2013, nego bi to u velikoj meri odužilo preuzimanje železare.

Osim procedure, Vlada bi u ovom slučaju trebalo da proceni i koja je od ponuda prihvatljivija. Izvor lista Danas kaže da je Junajted grupa spremna da preuzme Železaru u stanju u kome se sada nalazi, dok Esmark računa na neke povlastice kakve je svojevremeno imao Ju-Es stil, poput garantovane cene struje i izvoznih olakšica.

Inače, obe kompanije spadaju u ozbiljne igrače na tržištu čelika. Esmark stil grupa je ćerka firma američke kompanije Esmark iz Čikaga. Navodno, delegaciju američke kompanije koja pregovara sa nadležnima u Srbiji o Železari predvodi Mark Veland, koji je bio jedan od prvih izvršnih direktora za proizvodnju Ju-Es-Stila Srbija, dok je na čelu fabrike u Smederevu bio Tomas Keli. Otuda i specifični zahtevi koje može da iznese neko ko poznaje prilike i način poslovanja u Srbiji.

Što se tiče Junajted grupe, reč je o kompaniji osnovanoj 2008. godine u Luksemburgu, koja najveći deo imovine poseduje u Rusiji i Češkoj. Iza nje stoji ruski kapital, a predsednici kompanije, Gor Čudopolov i Igor Šamis, koji inače važe za osobe bliske Kremlju, već su viđeni u nekoliko navrata u Beogradu, gde su u Vladi razgovarali upravo o preuzimanju železare. Zanimljivo je da se ta kompanija još pre dve godine pominjala kao zainteresovani kupac, ali da je do pravih kontakata došlo tek nedavno.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest