Dva papira dokazuju da u Srbiji nema pravde


24. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Nekadašnji radnik „Želvoza“ Miroslav Paunović je dve godine posle odlaska iz firme uz otpremninu postao praktično socijalni slučaj.

Novac koji je tada dobio bio mu je dovoljan da vrati dugove, kao i onaj najveći – za struju.

Posle dve godine bez posla, Miroslav ponovo ima dug za struju, ali i dve presude: onu pravosnažnu da mu „Želvoz“ isplati zaostale zarade od 2008. do 2012. godine, s kamatama nekih 300.000 dinara, i drugu, da zbog toga što navodno „nije ovlašćenim licima dozvolio pristup uređajima za merenje utroška električne energije“ plati 5.000 dinara ili da ide pet dana u zatvor.

– Kada su došli da nam isključe struju, videli ljudi o čemu se radi i s kim imaju posla, sami su mi rekli da potpišem da im kao nisam dozvolio. Da žena i ja ne ostanemo u mraku – objašnjava Miroslav, ali sudija za prekršaje to nije tako video.
Miroslav je mašinbravar, ima 37 i po godina staža. Odskora dobija socijalnu pomoć od 11.000 dinara. U njegovim godinama, još posle dve operacije, kičme i žuči, zaposlenju se više i ne nada.

– Uplatio sam 3.000 za kaznu, nisam mogao sve. Valjda, tako su mi rekli, sada opet teče rok, pa neću u zatvor. Hoću i struju da platim, ali odakle? Ne smem više da pozajmljujem, od sestre sam prošle godine uzeo 100 evra, sramota me, još nisam vratio. Ponudio sam EPS-u da se prebijemo, da preuzmu ono što mi je „Želvoz“ dužan, što je duplo više od duga za struju. Imam pravosnažnu presudu, ako ja ne mogu da izvučem novac, možda oni mogu, ali neće – jada se Miroslav.

U EPS-u kažu da to nije opcija, nikakva prebijanja te vrste ne rade. Kažu i da je trebalo da iskoristi mogućnost reprograma onda kada je to nuđeno svim potrošačima pa i njemu.

– Hteo sam, ali minimalna rata, kako su sračunali, bila je oko 6.000 dinara. Više od pola moje socijalne pomoći. Rekli su: ne može – priča Miroslav, dok stiska presudu u kojoj stoji da je „Želvoz“ obavezan da mu s kamatom isplati zarade za četiri godine.