Dunavska regata danas u Srbiji


24. jul 2013. DRUŠTVO – Regata prolazi kroz deset, a zaustavlja se i boravi u sedam država. Na svom putu obilazi četiri glavna grada Evrope: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd.

Ekipe ovogodišnje međunarodne Turističke dunavske regate – TID, 58. po redu, u sredu 24. jula ulaze u Srbiju, a prva stanica biće im Apatin i Bogojevo.

Tu će im se pridružiti domaće ekipe kajakaša, koje će potom nastaviti ka Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Starom Slankamenu, Beogradu, Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Donjem Milanovcu, Tekiji i Kladovu, da bi 10. avgusta, nakon Brze Palanke, produžili ka Crnom moru.

Regata je startovala 23. juna u nemačkom gradu Ingolštatu, a okončaće se nakon dva i po meseca i 2.840 pređenih kilometara, u rumunskom selu Sveti Đorđe, na obali Crnog mora.

TID je najveća i najduža rečna regata na svetu, koja okuplja učesnike oba pola i različitih godina starosti, od 7 do 97.

– Ove godine regata će imati 135 učesnika iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Velike Britanije, Švajcarske, Australije, Kine, Italije i Hrvatske, kojima će se pridružiti i oko 40 kajakaša i kanuista iz Srbije. Oni dnevno prelaze oko 43 kilometra, a osnovno pravilo je da se etape prevaljuju u kajacima i kanuima, uz pomoć veslanja posade – kažu u organizacionom odboru TID-a u Golupcu, koji će 4. avgusta biti domaćin kajakaša u kampu u obližnjem selu Dobra, na obali Dunava.

Regata prolazi kroz deset, a zaustavlja se i boravi u sedam država. Na svom putu obilazi četiri glavna grada Evrope: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd. Na putu kroz Srbiju, učesnici regate boraviće u njoj 16 dana, zaustaviće se u 14 mesta i posetiti 11 gradova i opština. U etapnim mestima regata boravi po jedan dan, dok se u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje prolazi zadržava po dva dana. Turističku dunavsku regatu u Srbiji organizuje Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije, u saradnji sa turističkim organizacijama gradova duž Dunava.

Izvor: telegraf.rs