Dunav je u porastu kod Smedereva


04. mart 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Vodostaj Dunava kod Smedereva u porastu je osam centimetara u odnosu na subotu i iznosi pet metara, što je za metar niže od granice redovne odbrane od poplava.

Vodostaj Dunava je u porastu sa tendencijom porasta i manjeg porasta naredna četiri dana.

Redovna odbrana od poplava kod Smedereva proglašava se kada vodostaj Dunava dostigne kotu 600, a vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj pređe granicu od 700 centimetara.

Nivo ove reke kod Smedereva, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije (HMZS), danas je viši osam centimetara u odnosu na jučerašnje merenje i iznosi 500 centimetara.

Kod Velikog Gradišta vodostaj je viši za 17 centimetara i nizvodno kod Banatske Palanke osam centimetara u odnosu na prethodni dan.

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu, koja je određena za svaki rečni sektor, i ima tendenciju daljeg porasta.

Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Proticaj vode Dunava kod Smedereva danas je 4.580 metara kubnih u sekundi, što je oko 1.000 kubika više nego sedam dana ranije.

Na Dunavu i na Savi vodostaji su u domenu srednjih vrednosti, a na Tisi i na Velikoj Moravi u domenu srednje niskih vrednosti za ovo doba godine, navode u HMZS.

Na Južnoj Moravi sa pritokama, na Zapadnoj Moravi sa pritokama, na Timoku, na Mlavi i Velikoj Moravi, vodostaji su u umerenom porastu sa tendencijom umerenog porasta, bez prevazilaženja granice redovne odbrane od poplava, hidrološka je najava za naredna 24 časa HMZS.

Narednih dana temperatura vode na rekama biće u porastu, a postojeći led na rekama imaće tendenciju nestanka. Temperatura vode Dunava kod Smedereva je 4,2 stepena.