DS: Vlada odgovorna za epidemiju klostridijom


17. maj 2013. DRUŠTVO – Iako je bila upozorena, Vlada nije sprečila epidemiju koja je pored Užica izbila i u drugim gradovima, tvrdi predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević. Vlada odgovorna i za nestašicu insulina, duge liste čekanja za lečenje, kao i za haos među apotekama, smatra Milisavljević.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević (DS) zatražio je odgovornost vlade zbog, kako je rekao, “nestašice insulina, dugih lista čekanja za lečenje i epidemije izazvane bolničkom bakterijom klostridija zbog koje su dva pacijenta umrla u bolnici u Užicu”.

Milisavljević je na konferenciji za novinare u sedištu Demokratske stranke izneo tvrdnju da je “pored Užica, epidemija klostridijom izbila u Smederevu, Nišu, Leskovcu, a da DS traži odgovornost vlade, jer je nije sprečila, iako je bila upozorena”.

Pored nestašice insulina, Milisavljević je naglasio da u apotekama u Srbiji nedostaju i drugi lekovi, među kojima su i antipsihotici, anestetici…

Ocenio je i da je stvoren nepotreban haos među apotekama, pošto su izjednačene državne i privatne.

“Državne apoteke su dobro funkcionisale i nije normalno što su izjednačene sa privatnim. Državne apoteke su ustanove, a privatne su firme”, objasnio je Milisavljević.

Kada je reč o listama čekanja, one su prema mišljenju Milisavljevića, veštački pravljene i tako su postale ozbiljan izvor korupcije, a korupcija je, naglasio je, glavna smetnja za strana ulaganja.

Milisavljević je upitao i “gde je završio novac koji je EU ulagala za poboljšanje zdravstvenog sistama u Srbiji”.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov saglasila se sa stranačkim kolegom da je odgovornost vlade zbog urušenog zdravstvenog sistema velika, ali i naglasila da ta stranka neće “vladi saplitati noge na tako važnom pitanju”.

“Ovo nije stranačko pitanje, Demokratska stranka nudi pomoć da se ono reši i neće vladu saplitati”, zaključila je Jerkov.

Izvor:RTS