DS odlazi u opoziciju


07. decembar 2013. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Od 12. decembra, kada je zakazano zasedanje lokalnog parlamenta, smederevska politička scena neće izgledati isto. Demokrate su odlučile da izađu iz vlasti, a novu parlamentarnu većinu činiće SNS sa 29 odbornika, SPS sa sedam, LDP i SPO sa po dva mandata.

Demokratska stranka sa devet odbornika odlazi u opoziciju, a četrdesetak njenih funkcionera u lokalnoj samoupravi podneće ostavku do sednice Skupštine. Oni koji se ogluše biće isključeni iz stranke, najavio je predsednik smederevskih demokrata dr Ivan Stevanović. Napuštanje vlasti obrazložio je odlukom gradonačelnice da ugasi njihove glavne projekte – sigurnu kuću i fond za poljoprivredu.

– Tu su i investicije. Nismo za zaduživanje grada od 10 miliona evra za finsku investiciju, iako podržavamo dolazak investitora. To je previše za 1.000 radnih mesta i snažno se protivimo tome da se prijave za ta radna mesta podnose u kabinetu gradonačelnika. Neophodno je da svi građani dobiju jednake šanse, da stručnost dođe u prvi plan – rekao je Stevanović.

Samo nekoliko dana ranije, i gradonačelnica Jasna Avramović (SNS) najavila je „raskid“ sa DS-om. Isprovocirana tvrdnjom bivšeg gradonačelnika Predraga Umičevića (DS) da je samovoljno ugasila sigurnu kuću, optužila je demokrate za promašene investicije, nenamensko trošenje para i bahatost. Poručila je da je došlo vreme da idu u opoziciju.

– Vi ćete otići u opoziciju pre nego što ste očekivali. Evo, ja vam dajem još koji dan da budete deo vlasti, da primate nadoknade, ali vi ste kao mače kome dođe o glavu, pa u svoje naćve uradi to što vi sada radite. U vlasti ste zahvaljujući Jasni Avramović, inače je odavno trebalo da budete opozicija. Ja sve mislim bićete vaspitani i kulturni pa ćete ostati još malo u vlasti, ali očito je vreme da izađete, dosta ste bili – poručila je gradonačelnica.

Avramovićeva je odavno napravila teren za „čišćenje“ vladajuće koalicije od demokrata. Najpre je smenila svoju pomoćnicu za socijalnu politiku, Vesnu Jeremić Dragojević iz DS-a. Usledio je prelazak dvojice visokih funkcionera lokalnog DS-a u SNS, koji su pri tom zadržali funkcije u vlasti – mesto zamenika gradonačelnika i direktora „Vodovoda”.

Potom im je okrnjena odbornička grupa iz koje su tri odbornika „preletela“ takođe u naprednjački tabor, da bi na kraju i gradsko veće „skratila“ za tri člana, i to baš iz DS-a.

U Smederevu je u velikoj meri prekrojena izborna volja, a gradski parlament ne liči na onaj koji su građani izabrali na majskim izborima. Pokret za Smederevo, apsolutni pobednik na lokalnim izborima, više ne postoji u Skupštini.

Iako su Smederevci dali najveće poverenje toj grupi građana čiji je sinonim bila Jasna Avramović, svih 20 odbornika prešlo je u SNS zajedno sa njom. Zahvaljujući tome, odbornička grupa naprednjaka je najbrojnija, iako su nakon izbora imali samo devet mandata.

Ovih dana SNS je ojačan za još tri odbornika koji su prešli iz DS-a i sada ima čak 32 odbornička mesta. Gradonačelnica je rekla da „to nije kraj transferima u SNS“. Ni ovdašnji socijalisti nisu „na broju“. Iz njihove odborničke grupe istupila su trojica odbornika koji za sada nastupaju samostalno.

Pregovori o formiranju nove vlasti počeli su u sredu. Očekuje se da koalicioni sporazum potpišu SNS i SPS kao okosnica vlasti, dok će deo koalicije biti LDP i SPO. Ova parlamentarna većina će imati 43 od ukupno 70 odbornika.

– Insistiraćemo na programskim načelima koje je SPS zacrtao, ali i na tome da gradonačelnica pokaže veći stepen poštovanja prema našim kadrovima. Tolerisali smo ružno ophođenje, a ubuduće očekujemo uvažavanje – kaže za „ Politiku“ Suzana Spasojević, narodna poslanica i predsednica SPS-a u Smederevu.