Država da obezbedi nesmetan rad fabrike


21. novembar 2013. PRIVREDA – Nekoliko inostranih kupaca je zainteresovano za Železaru Smederevo, ali pre nego što započnu pregovori o strateškom partnerstvu potrebno je da se u potpunosti očiste bilansi tog preduzeća, izjavio je ministar privrede Saša Radulović.

On insistira da nadležni u Železari Smederevo do kraja godine predaju ličnu karte preduzeća, kako bi se utvrdilo tačno finansijsko stanje što je preduslov da naredne godine počnu pregovori sa potencijalnim kupcima iz inostranstva. Radulović je ponovio da je Vlada napustila dosadašnji model subvencije državnih preduzeća u restrukturiranju jer se pokazao kao neuspešan. On je u ta preduzeća uvrstio i smederevsku železaru naglasivši da će se preći na nove produktivne metode rešavanja problema takvih firmi.

Predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić kaže za Danas da ta sindikalna organizacija pozdravlja izjavu ministra Radulovića da postoje kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u fabrici.

– To je svakako dobra vest. Drago nam je što je ministar istupio na takav način, naročito što je pre toga njegov savetnik izjavio nešto sasvim drugačije, govoreći da kao krajnja opcija postoji i mogućnost prestanka rada fabrike. Mi smo apsolutno protiv toga, a s obzirom da je ministar „stariji“ od savetnika, verujemo da neće ići u neželjenom smeru kada je reč o sudbini Železare. Delegacije mnogih kompanija iz inostranstva dolazile su u Smederevo i razgledale fabriku. Među njima su bile i neke kompanije iz Rusije i Ukrajine. Mi u potpunosti podržavamo ideju da se nađe strateški partner jer bi to omogućilo dalji nesmetani rad preduzeća. Važno je naglasiti da je u ovom trenutku Železara u vlasništvu države. To znači da mi očekujemo da nam država omogući da radimo i živimo od svog rada što je naše ustavno pravo – naglašava Prelić.

On dodaje da je veoma nezadovoljan time što se Železara Smederevo dovodi u isti kontekst sa drugim preduzećima u restrukturiranju.

– Kao sindikalac saosećam se i imam puno razumevanje za sve probleme sa kojima se suočavaju radnici svih firmi u restruktururanju. Međutim, Železara ne može da se stavi u isti kontekst. Mi smo normalno radili sve dok Ju-Es stil nije otišao iz Smedereva. Železara nije koristila subvencije države u proteklih 20 godina. Ni sada nas država ne subvencioniše, već je bila garant kako bismo pribavili novac za pokretanje proizvodnje. Izuzetno je važno da Železara Smederevo nastavi sa radom, a podsećam da je na njen značaj svojevremeno ukazao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekavši da je naša fabrika „žila kucavica“ srpske industrije – ističe Prelić.

Prema njegovim rečima, potrebno je da nadležni u Srbiji rade na tome da rešavanje problema u kojima se našla Železara ide u pozitivnom smeru. Mi jesmo za štednju, i time treba da se bave oni u državi koji su za to stručni i odgovorni. Sa druge strane Železara treba da radi, da dobija poslove i da radnici primaju lične dohotke. Takođe, veoma je bitno da i sada kada je država poslodavac i sutra kada se pronađe strateški partner, radnici u fabrici mogu da računaju na to da će sačuvati svoja radna mesta, zaključuje Prelić.

Izvor: Danas