Drugo čudo na Tvrđava teatru


19. jul 2013. KULTURA – I na nekim prethodnim izdanjima Tvrđava teatra dešavalo se da se predstave iz različitih razloga, uglavnom tehničke prirode, igraju u Centru za kulturu. Međutim, nijedna do sada nije izazvala takvo interesovanje publike kao što je to bilo sinoć u dupke punoj Velikoj dvorani, gde je publika gotovo ne dišući gledala skoro dvosatnu poetičnu predstavu po drami srpskog klasika Ljubomira Simovića „Čudo u Šarganu“, koju je na sebi svojstven način režirala Iva Milošević i veoma nadahnuto izveo ansambl Narodnog pozorišta iz Užica. I Iva Milošević i Užičko pozorište dobro su poznati publici Tvrđava teatra. Ivine režije predstava „Proslava“ Ateljea 212 i „Priče iz Bečke šume“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada igrane su na drugom i četvrtom Tvrđava teatru, a „Rumuniju 21“ i „Ines de Kastro“ Užičani su igrali 2010. i 2011. godine.

Predstava u kojoj su svi glumci bili glavni likovi dovodi u centar pažnje priče sa margine života otkrivajući duboko pohranjene povređenosti i time naposletku afirmišući humanost upravo kroz prizmu gubitništva. Publika je prepoznala pokazane glumačke kvalitete članova ansambla užičkog pozorišta i na kraju ih nagradila velikim aplauzom.

I predstava „Opera ultima“ Novosadskog pozorišta, iz tehničkih razloga, igraće se večeras u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a ne u Malom gradu Smederevske tvrđave, kako je prvobitno planirano.

„Opera ultima“ po Bomaršeu, predstava Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz, u režiji Kokana Mladenovića, najbolji je dramski komad na 63. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je održan u Kikindi ove godine. Za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je Emina Elor za ulogu Rozine, Marina Sremac za kostime i Irena Popović za muziku u istoj predstavi. Predstava je nagrađivana i na drugim festivalima u Srbiji i Mađarskoj.

Pripremite se večeras za jedan pravi pozorišni spektakl i ako mislite da ste se dobro nasmejali na „Čudu u Poskokovoj Dragi“, garantovano još više smeha vas očekuje u prvom delu predstave, koji je parodija na Bomaršeovog „Seviljskog berberina“ i koji će da vas ozari, nasmeje i zabavi a drugi deo je po motivima „Figarove ženidbe“ kao autorski projekat Kokana Mladenovića i Kate Đarmati koji govori mnogo više o Srbiji danas, o položaju pozorišta u takvom društvu! Ovakvu predstavu još niste videli! U glavnoj ulozi je Emina Elor, dvostruka dobitnica nagrade za najbolju glumicu na Tvrđava teatru (2010. za ulogu Lucifera u „Čovekovoj tragediji“ i 2011. za ulogu Veštice sa zapada). Osim Emine Elor, laureat Tvrđava teatra je i reditelj ovog pozorišta Zoltan Puškaš za režiju predstave „Čarobnjak iz Oza“ (2011). Na prvom Tvrđava teatru Novosadsko pozorište igralo je Šekspirov „San letnje noći“ plesnu predstavu u čast nagrađenih. Kokana Mladenovića, reditelja, publika Tvrđava teatra pamti po prvom i prethodnom festivalu, na kojima su igrane njegove predstave „Dundo Maroje“ u izvođenju Kruševačkog pozorišta i prošlogodišnja „Zbogom SFRJ“ u izvođenju Ateljea 212.

Predstava „Opera ultima“ igra se na mađarskom jeziku sa projekcijom titla na srpskom jeziku.

Večeras će publika uživati u predstavi sa svim pripadajućim pevanjem, gestikulacijama, masovnim scenama, u izvedbi članova ansambla Novosadskog pozorišta sa sjajnim vokalnim mogućnostima.
„Seviljac“ je tu da ozari, nasmeje i zabavi publiku, a drugi deo je tu da nas jako zabrine, poručuje reditelj Kokan Mladenović.

Nakon ove predstave stručni žiri u kojem su Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, Miloš Jagodić, reditelj i Branislav Nedić, dramaturg doneće odluku o laureatima petog Tvrđava teatra. Na festivalu se dodeljuju četiri ravnopravne nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca. Stručni žiri će takođe, ukoliko smatra da je potrebno i da je neka predstava značajno probodila interesovanja u nekom posebnom segmentu, dodeliti i specijalnu nagradu. Nagrade su autorski rad vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva. U pratećem programu, nakon svečane dodele nagrada u subotu 20. jula, u čast nagrađenih, Ustanova kulture Vuk Karadžić izvešće „Zvezdanu prašinu“ Dušana Kovačevića.