Drogiraju se pored škole usred grada


09. februar 2015. HRONIKA – Izvor: Blic – Uz sva ostala okupljališta smederevskih narkomana, jedno posebno zabrinjava – brdo Majdan, tik uz centar grada, pored OŠ „Dimitrije Davidović“.

Na internetu, na smederevskom portalu, pojavile su se nove fotografije Majdana: u travi špricevi, igle, kašike i ostali pribor.

– Sve prijavljujemo preko školskog policajca Policijskoj upravi. I to radimo godinama. Srećom pa se sve dešava uglavnom noću i vikendom, tako da naša deca nisu tome izložena – kaže direktorka ove škole Snežana Đurić.

Po rečima Snežane Pavlović iz Udruženja za borbu protiv bolesti zavisnosti „Svitanje“, ovo je nešto preko čega ne treba olako preći, jer je uzrast prvog uzimanja psihoaktivnih supstanci baš taj – završni razredi osnovne škole.

– Po našim istraživanjima, počinje se najčešće s marihuanom, u sedmom-osmom razredu. Do prošle godine je broj zavisnika u Smederevu rastao, sada stagnira, ali ostaje da vidimo da li je to samo statistička slučajnost ili se nešto zaista menja – kaže doktorka Pavlović napominjući da ovo, možda, može da bude dobra vest, ali je zato druga izvesno loša – porast porodičnog i drugog nasilja kao posledica bolesti zavisnosti.

To nasilje samo je deo onoga što brine stanovnike Majdana.

– Naravno, nije nam svejedno kad naiđemo na nekoliko njih pored staze. Još kad je mrak… Ćerkica jednog komšije ubola se na iglu, igralo se dete u travi, Bogu hvala pa se sve dobro završilo – u dahu priča žiteljka Majdana.

– Imamo svakodnevne akcije, pokrivamo školu, okolne ulice, ali ne možemo da čuvamo celo brdo – tvrde u smederevskoj policiji objašnjavajući i da je droga pojeftinila i da nikada nije manje koštala.