Dr Jasna Avramović: Smederevo je lepše i sređenije no ikad


Predstavljamo vam intervju sa predsednicom Pokreta za Smederevo, Dr Jasnom Avramović.

Čime možete da se pohvalite, a da je postignuto za vreme prethodnog mandata?

U protekle četiri godine Pokret za Smederevo je dobio na odgovornost rad četiri ustanove, Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište, Predškolske ustanove „Naša radost“, Centra za kulturu, i Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo“. Ono čime se mi ponosimo, jeste ono što svi naši Smederevci vide. To su lepe i sređene ulice, lepi trotoari, uređene zelene površine sa dosta cveća, prepoznatljiv trg po piramidama, luku, sređenim parkovskim površinama. Ono čime se ponosimo su sređena dvorišta dečjih vrtića, što se prethodnih dvadeset godine nije sređivalo. Četiri letnjikovca su urađena, zasađeno je oko 2.500 stabala u dvorištima vrtića, 12 produženih boravaka u osnovnim školama, otvoreno je četiri vrtića u seoskim mesnim zajednicama, četiri su u sređivanju i u procesu otvaranja. Seoske mesne zajednice Mihajlovac, Dobri Do, Ralja, Saraorci, Lugavčina, a dobiće svoje vrtiće i Lipe i Vranovo. Ono što želimo jeste da se život u seoskim i gradskim mesnim zajednicama mnogo ne razlikuju.
U prethodne četiri godine uradili smo 100 kilometara asfalta i zasuli smo 100 km niskih puteva. Posebno smo ponosni što smo uradili za malu privredu, tj. industrijsku zonu. Počeli smo sa sređivanjem infrastrukture u industrijskoj zoni. Rezultati toga se vide, jer 1. juna počinje sa radnom jedno malo preduzeće tekstilne industrije gde će se zaposliti 30-40 naših žena krojačica i naravno i strukture vezane za proces proizvodnje garderobe. Pored toga mnogo smo radili na kulturi. Svaki Smederevac može da primeti da se prethodnih godina, tokom čitave godine nešto dešava u gradu. Počinjemo sa 30. aprilom sa manifestacijom „Korzo ponovo radi“. Uređenjem ulice Kralja Petra vratili smo život Smederevu. Posebno sam ponosna na to što smo sredili vitalne delove vezane za Smederevo. Pored ulice Kralja Petra tu je i plato ispred Gimnazije koji se završava. Takođe mi je zadovoljstvo da je završena ulica Despota Grgura, plato oko opštine, jer to sada dobija jednu sasvim drugačiju strukturu. Zadovoljna sam što smo u Tvrđavi uspeli da se izborimo da renoviramo i restauriramo temelje Smederevske crkvice, jedne od prvih crkvica u Srbiji. Ono što je poenta Pokreta za Smederevo, pored toga što želimo da poboljšamo uslove života i rada kroz infrastrukturu, kroz bolji ambijent, jeste naša borba za socijalizaciju svih nas zajedno, jer su loša vremena otuđila ljude, čemu doprinose nove manifestacije kao što su „Maturijada“, „Kulturno leto“, „Jesen u Smederevu“…

Kako komentarišete predizbornu kampanju i koliko vam je teško da se kao lokalna grupa građana izborite sa nacionalnim strankama?

Mi smo četiri godine radili permanentno, znači ono što jeste posao lokalne samouprave. Ja sam četiri godine komunicirala sa građanima, svakodnevno sam primala građane i rešavala njihove probleme, bilo da su oni vezani za socijalni status ili su vezani za probleme infrastrukturne prirode. Nismo čekali kampanju da bismo u kampanji pričali šta želimo da uradimo. Mi smo radili i Smederevcima pokazali šta je to što smo uradili, radili smo odgovorno uvek se trudeći da ono što obećamo i ono što kažemo uvek i uradimo. Tako da ova predizborna kampanja za nas nije neki napor, jer ako Smederevci nisu prepoznali našu odgovornost i ako nisu prepoznali sve ono što smo radili ovih godina mišljenja smo da u tih mesec dana kampanje ne možemo ništa posebno da uradimo. Ne želimo da obećavamo kule i gradove i ono što se ne može ostvariti, ne želimo da pričamo o velikim nedostupnim projektima, želimo uvek da radimo zajedno sa svojim Smederevcima, da slušamo njihove želje, da pratimo njihov puls i da zajedno kreiramo Smederevo.
Nije lako pratiti kampanje velikih stranaka, dosta novca troše u svojim kampanjama, prelepljivanjima, medijskim nastupima. Naravno da drže sve medije, ali mi ne radimo takvu vrstu kampanje. Mi smo dovoljno uradili da su nas Smederevci prepoznali kao odgovorne ljude koji rade za interes svoga grada i naravno da se naša kampanja zasniva na direktnoj komunikaciji sa ljudima. Znači, oči u oči, razgovor, tiho, ne napadajući nikoga. Ne želimo da radimo prljavu kampanju, ne želimo da kažemo ni o jednoj grupaciji, ni o jednoj partiji ništa ružno. Svaka grupacija, politička partija svojim delima govori sama o sebi.

Koliko ste zadovoljni medijskom slikom u Smederevu?

Medijska slika u Smederevu je užasna. Ona je dosta dirigovana od strane vodećih političkih partija, vrlo se minimiziraju ostale stvari. Evo jedni „Nušićevi dani“ se stavljaju pod tepih zarad nekih drugih stvari. Jedna manifestacija koja traje 30 godina u Smederevu, koju poštuju i mnogi van Smedereva doživela je da se od uha do uha novinarima kaže, stavite malo pod tepih „Nušićeve dane“. To neki koji vode televiziju i vode ovaj grade žele da minimiziraju. Ja bih volela da svi jednako volimo svoj grad, mislimo da svi mi i treba jednako da ga volimo i ono što je dobro i kvalitetno treba da se istakne a ne da se minimizira i stavlja pod tepih. I kada govorimo o medijskom predstavljanju, proteklih četiri godine, Smederevci znaju da smo živeli u senci rafinerije, da se mnogo toga dobrog uradilo a da se nije videlo, jer neko nije želeo da se to vidi.

Koliko je teže biti žena u politici?

Mnogo je teško biti žena u politici, to smeta nekima, meni to lično ne smeta, mislim da nema razlike između muškaraca i žene u politici. Ima samo političara sa dobrim i realnim idejama, ima vrednih i lenjih političara, ima političara koji drže svoju reč i onih koji ne drže reč, ima onih koji obećavaju a ne rade, ima onih koji ne obećavaju mnogo a mnogo rade. Svakako da je meni, kao ženi, u smederevskoj politici dosta teško jer svi biju i misle da su žene slabiji pol, ja se na to ne obazirem, imam dovoljno snage i nikada neću odustati da se borim za svoj grad.

Kolike su šanse da ponovo budete na čelu grada?

Svakako da će o tome odlučiti građani 6. maja. Mislim da su dosta prepoznali ono što smo uradili. Ja sam tiha i nenametljiva, nisam se mnogo eksponirala u medijima, nisam se bezrazložno hvalila nečim što nismo uradili u Smederevu. Na kraju krajeva Smederevci će o tome odlučiti, mislim da su mi velike šanse.

Smederevo će ipak dobiti rafineriju. Kako to komentarišete?

Svakako da sam ja kao lekar bila protiv rafinerije, apriori, ja sam to za skupštinskom govornicom izrekla, moj posao zamenika gradonačelnika je bio da ugovor koji će doći pred odbornike kreiram svojim uticajem, u tom smislu da on bude najbolji za grad Smederevo. Uspela sam da svojom borbom zajedno sa odbornicima izdejstvujem da 550 miliona više uđe u grad. Na dan samog glasanja bilo je 36 odbornika, bila je većina da se izglasa rafinerija, u drugom aktu ja nisam htela da utičem na svoje odbornike, ja sam ih samo opomenula da po svojoj savesti treba da glasaju i da je u pitanju rafinerija, jer svaki odbornik nosi odgovornost za život naroda ovoga grada. Odbornici su svojom voljom odlučili i glasali. Tako da je moja savest mirna. Koliko sam mogla ja sam se borila za zaštitu životne sredine tražeći da 22 hektara šume eksplicitno bude zasađeno oko rafinerije, da se prvo rafinerija plati pa onda dobiju dozvolu za gradnju, odbijajući elaborat i mogućnost da se zemlja za rafineriju da po nižoj ceni, to je 350 miliona više za ovaj grad. Ako govorimo o zaštiti životne sredine, govorimo da sve to treba da pređe na gas, samo zamena gorionika je mala stavka u odnosu na čitavu konverziju svih kotlarnica u gradu Smederevu. Tražili smo da u ugovoru stoji konverzija a ne zamena gorionika, što je donelo još 200 miliona gradu Smederevu. Pri tome, tražila sam da stoji u ugovoru da pri izvođenju radova koji mogu izvoditi naši Smederevci, da se prvo poslovi ponude našim Smederevcima, na sitnim građevinskim radovima, otkopu, kopanju, naravno da samo montiranje rafinerije je usko specijalizovan posao i to će raditi usko specijalizovane firme.

Da li Pokret za Smederevo podržava neku partiju na nacionalnom nivou?

Pokret za Smederevo je grupa građana, naši članovi, kada govorimo o nacionalnom nivou imaju pravo da se izjašnjavaju po svom nahođenju. Da li će oni glasati za DS, SPS, SRS, SNS… To je njihovo da odluče. Pokret za Smederevo se bavi eksplicitno problemima grada, s tim što Pokret za Smederevo ima dobru komunikaciju sa svim republičkim strukturama. To smo dokazali i do sada jer smo mnoge investicije za koje se nije čulo u javnosti preko Republike doneli za grad Smederevo. Kao novac za izgradnju kanalizacije na Jugovu, lokalna samouprava taj novac nije mogla da iskoristi pa je taj novac na kraju morao da bude vraćen Ministarstvu. Pokret za Smederevo sa svojim predstavnikom gospodinom Mirkom Đurićem je konkurisalo za javne radove, sređivanje seoskih grobalja, 27 sela je posle 50 godina doživelo da im se groblja srede. Za održavanje dečjih vrtića je pomoglo da sva dvorišta u dve godine dobiju drugačiji izgled, pa tu nam je budućnost. Mi smo pokrenuli inicijativu da se radi gasifikacija grada. Dobili smo 30 miliona evra od Srbije gasa, tu nam je pomogla SPS, s obzirom da je direktor Srbije gasa iz SPS-a. Za koji dan počeće gasifikacija čitave površine grada Smedereva, mislim i na sve seoske Mesne zajednice. Od centra grada do Saraoraca svako domaćinstvo će imati prilike da se priključi na gas. Završetak bazena je apsolutno zasluga Pokreta za Smederevo i mojim ličnim angažovanjem dovelo do završetka bazena u nekom roku. Našim aktivnostima smo izdejstvovali da se dozida aneks na Sportskom centru i smeštajni kapaciteti koji su nam neophodni da bi se u Sportskoj hali održavala međunarodna takmičenja. To je uslov za jednu takve manifestacije. Mnogo toga smo uradili što se nije videlo, a mislim da smo doprineli kvalitetu i standardu grada Smedereva.

Na šta ste najponosniji u Smederevu?

Uopšte sam ponosna što Smederevci i gosti koji ga dugo nisu posećivali vide lepši i sređeniji grad.