Dodeljene nagrade na Nušićevim danima


25. april 2015. KULTURA – Svečanim programom dodele festivalskih nagrada, u smederevskom Centru za kulturu sutra, 25. aprila od 19 sati, biće završeni 32. „Nušićevi dani“ koji su se ove godine odvijali pod sloganom „Nušić je sam život“. Statueta Branislava Nušića za najbolju predstavu u celini 32. pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ u Smederevu, po oceni stručnog žirija, pripala je predstavi „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta, u režiji Saše Gabrića. Predstava je u punoj meri donela duh i smisao dela Branislava Nušića, piše u obrazloženju žirija.

Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu ove godine radio je u sastavu: Rada Đuričin, dramska umetnica, Božidar Bole Stošić, dramski umetnik i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini, na osnovu glasova publike, plaketa sa likom Branislava Nušića, pripala je predstavi Vladimira Đurđevića „Bajka o pozorištu“ u izvođenju Zvezdara teatra.

Prošle godine ustanovljena nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, jednog od dugogodišnjih saradnika festivala „Nušićevi dani“ biće dodeljena Miodragu Mikiju Krstoviću, za ulogu Hadži Petra Protića u predstavi „Bajka o pozorištu“ u izvođenju Zvezdara teatra. U predstavi „Bajka o pozorištu“, Vladimira Đurđevića minimalnim sredstvima na najbolji način doneo je lik prevrtljivog i licemernog političara, piše u odluci žirija.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru biće uručena Radmili Živković, dramskoj umetnici iz Beograda, koja će potom izvesti svoj program.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović.

U festivalski program 32. „Nušićevih dana“, selektor Bratislav Braca Petković, dramski pisac i reditelj, uvrstio je dve Nušićeve drame i tri dela savremenih srpskih komediografa.

Na velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo, od 16. do 24. aprila, publika je gledala Nušićeve predstave „Ožalošćena porodica“, Ateljea 212 u režiji Marka Manojlovića i „Narodni poslanik“, Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Saše Gabrića.

Drugi deo selekcije činile su dve predstave savremenih domaćih komediografa – Vladimira Đurđevića „Bajka o pozorištu“, Zvezdara teatra u režiji Marka Misirače i „Tri klase i gospođa Nušić“, Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Milice Kralj, kao i predstava Igora Amadeja „Veliki talas“, Zvezdara teatra, u produkciji agencija „Impresario“ i „Kolona“, a u režiji Nenada Gvozdenovića.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri dobili su Miodrag Miki Krstović za ulogu Hadži Petra Protića u „Bajci o pozorištu“, Nenad Jezdić za ulogu Agatona u „Ožalošćenoj porodici“, Vladan Milić za ulogu Pere u „Tri klase i gospođa Nušić“, Branko Vidaković za ulogu Srete u „Narodnom poslaniku“ i Ljiljana Stjepanović za ulogu Natalije Hadži Antić u „Velikom talasu“.

Pokrovitelji 32. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ bili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo.