Dobro raspoloženje tokom Noći muzeja


19. maj 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – ‘Noć muzeja’ održana je u 68 gradova u Srbiji, na 60 lokacija u Beogradu i 345 u celoj Srbiji. Jubilarna, 10. ‘Noć muzeja’ u Srbiji je, prema oceni organizatora, potvrdila svoj značaj, čvrsto držeći treće mesto po veličini i značaju u Evropi, između 40 zemalja.

Dobro raspoloženje vladalo je tokom cele prošle noći na ulicama Beograda, Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Subotice, Niša, Bora, Gornjeg Milanovca, Bele Crkve, Smedereva, Čačka, Aranđelovca…

U prestonici je, prema podacima organizatora, zabeleženo 190.000 poseta na 60 lokacija sa 115 sadržaja koje je videla 21.000 posetilaca, dok je na 40 lokacija u Novom Sadu zabeleženo 120.000 poseta.

Najveće interesovanje u Beogradu izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, život Obrenovića u Konaku Kneza Miloša, ali i novo zdanje Jugoslovenske kinoteke i Palata “Srbija”.

Red ispred Palate “Srbija” formiran je još sinoć u 17 časova, a u prvih sat vremena čak 500 ljudi je prošlo Novim grobljem.

Samo u ovoj noći za posetioce su otvorena dva nivoa nove zgrade Jugoslovenske kinoteke s eskponatima koji govore o predistoriji i istoriji filma, a posetioci su dobili po delić stare filmske trake za uspomenu na dan kada je bar na kratko otvorena Kinoteka.

Posebnu pažnju publike u Novom Sadu privukao je program koji je na najstarijoj novosadskoj pijaci – Ribljoj pijaci, pripremilo Javno preduzeće “Tržnica”, a u kome su protagonisti serije “Državni posao” – Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Chirjaković u ulogama Torbice, Čvarkova i Boškića prodavali proizvode na tri tezge.

U jagodinskom Zavičajnom muzeju je priređena izložba novih akvizicija pod nazivom “Novo-Staro”, Muzej naivne i marginalne umetnosti predstavio se izložbom “Ikone na staklu”, dok su u Muzeju voštanih figura građani razgledali stalnu postavku.

Pojedine prodavnice cipela, u glavnoj ulici, iskoristile su manifestaciju i organizovale noćnu uličnu prodaju.

U Kruševcu veliku pažnju privukla je izložba ženskog donjeg rublja s početka 20. veka u Kući Simića.

U Narodnom muzeju otvorena je izložba likovnih umetnika iz Gornjeg Milanovca, a Kruševljani su imali priliku da pogledaju i dve ranije postavljene izložbe “Olimpizam u Srbiji – trenuci za pamćenje” i “Rukodelja”.

Pirotski Muzej Ponišavlja odlučio je da u 10.

“Noći muzeja” predstavi kolekciju satova pod nazivom “Čuvari vremena”, a brojni posetioci uživali su u nastupu profesora Muzičke škole “Dr Dragutin Gostuški”.

Ni ove godine arheološki lokalitet Medijana nije otvoren za posetioce zbog nedostatka osvetljenja, a najveće interesovanje Nišlija tradicionalno je vladalo za program Narodnog muzeja.

Premijerno su na jednom mestu izložena tri retko predstavljana dela poznatog jugoslovenskog vajara Antuna Augustinčića – “Misao”, “Prelja” i portret Dragiše Cvetkovića.

Novu stalnu postavku u “Noći muzeja” predstavio je i Spomen kompleks Logora na Crvenom krstu, a dobru posetu zabeležila i Chele kula.

Izložbom radionice “Negativci iz narodnih pripovedaka” u jedinstvenom Muzeju jezika i pisma u Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića, u Jadru je počela “Noć muzeja”, a manifestaciji su se priključili i Muzej Jadra i Galerija Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici.

Kragujevčani su razgledali izložbu fotografija iz arhive muzeja fabrike “Zastava oružje” (muzej “Stara livnica”) i postavku Narodnog muzeja – “Hladno i vatreno oružje sa opremom u 19. veku”, dok je u javnom akvarijumu na Prirodno-matematičkom fakultetu priređena “Šetnja sa piranama”.

“Noć muzeja” u Leskovcu počela je običajem Češljankom, koji se priređuje nevesti u četvrtak pre zvanične udaje, a Leskovčani su mogli da vide i staro posuđe, kako se prave obredni hlebovi, performans “Prelo” u dvorištu Gradske kuće.