Do kraja leta obe visoke peći u funkciji


10. oktobar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Do kraja leta sledeće godine trebalo bi da obe visoke peći u Železari Smederevo budu u funkciji, izjavio je jutros državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

Ljubić je najavio da će država zadržati udeo u Železari i da će vlada insistirati na tome da svi zaposleni koji sada rade, kao i oni koji su do sada radili u Železari, ostanu na radnim mestima.

Ljubić je, gostujući na RTS-u, naglasio da je cilj da strateški partner Železare Smederevo bude moćna i jaka kompanija.

On je istakao da su na tenderu povećani kriterijumi i da je cilj da kompanije koja će na njemu učestvovati u 2012. godini imaju prihode od najmanje dve milijarde dolara, odnosno da imovina tih kompanija iznosi najmanje 2,5 milijarde dolara.

Takva kompanija morala bi da uloži u pokretanje proizvodnje visokih peći 1 i 2 i da investira u proizvodne pogone kao što su pogoni za proizvodnju limova za autoindustriju, objasnio je Ljubić.

Ljubić je najavio da bi u kratkom roku mogla da počne da radi visoka peć, a da će biti potrebno do šest meseci da proradi i visoka peć koju je prethodni vlasnik ugasio.

On je podsetio da je Železara Smederevo jedini proizvođač čelika u ovom delu Evrope.

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je pre dva dana javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo.