Do kraja 2013 Železara će imati kupca


25. novembar 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Za Železaru Smederevo zainteresovana su dva investitora, izjavila je danas gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i izrazila očekivanje da će pregovori biti završeni do kraja ove godine.

“Investitori pregovaraju sa Ministarstvom privrede. Oni su već dugo u Srbiji i razmatraju situaciju u Železari, dosta podataka su prikupili, napravili su svoje studije, vrlo su ozbiljno nastupili i sad je stvar u rukama ministarstva,” rekla je Avramović Tanjugu.

Ona nije mogla da otkrije o kojim je kompanijama reč, iako sa predstavnicima vlade učestvuje u tim razgovorima, jer, kako je rekla, Ministarstvo privrede i vlada moraju o tome da odlučuju.

Uz to, ni jedan investitor, kako je rekla, ne želi da se o njemu govori, pre nego što ta priča ne bude završena.

“Optimista sam da se vidi rešenje problema železare i mislim da će se naći strateški partner za to preduzeće. Želja svih Smederevaca je da se problem Železare reši, jer bi njegovim zatvaranjem 5.000 ljudi ostalo bez posla, što bi za grad Smederevo bio veliki veliki problem,” napomenula je Avramović.

Ona je ocenila da će pregovori sa zainteresovanim investitorima biti teški, jer nije lako naći tako velikog investitora, s obzirom na to da znamo kakva je situacija na tržištu čelika.

To što u budžzetu za sledeću godinu nema subvencija za Železaru može da se objasni i time što Vlada računa da će naći investitora za to preduzeće, ocenila je Avramović.

Ona je rekla i da već sada oko 1.000 zaposlenih ispunjavaju neki od uslova za odlazak u penziju.