Dizel skuplji za dinar, benzin tri dinara


Poskupljenje goriva u Srbiji se nastavlja, pa su od početka godine gotovo sve naftne kompanije na tržištu podigle cenu derivata. Proteklih dana cene su podigli mali naftaši, ali i velike naftne kompanije.

Tako je sada cena evrodizela na pumpama NIS-a viša za dinar, kao i dizela D2, dok je benzin BMB od 95 oktana skuplji za tri dinara po litru.

– Kao i druge kompanije, NIS je bio prinuđen da koriguje maloprodajne cene motornog goriva u proseku za oko jedan odsto, usled rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu i u skladu s konjunkturom srpskog tržišta.

Bez obzira na sve, trudimo se da očuvamo konkurentne cene naših proizvoda i pratimo da one ne budu iznad prosečnih na regionalnom tržištu. NIS se zalaže za zdravu i ravnopravnu konkurenciju na srpskom tržištu naftnih derivata – navode u Naftnoj industriji Srbije.

Naftna kompanija OMV podigla je cene dizela D-2 za jedan dinar po litru, a cene dizela i benzina BMB 95 korigovala je i naftna kompanija MOL. Kod „Lukoila Srbija“ je prošlog vikenda porasla cene dizela za oko pola dinara po litru, ali ta kompanija neće u skorije vreme povećavati cene benzina, kažu u „Lukoilu“.

Na benzinskim stanicama članica Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi prošle nedelje je poskupeo benzin za oko dva i po dinara, a dizel do četiri dinara po litru.

Cene dizela D-2 kreću se od 126,90 do 129 dinara za litar, evrodizela od 134,90 do 138 dinara, benzina BMB 95 od 132,90 do 135 dinara, a evropremijuma BMB 95 od 134,30 do 139,50 dinara za litar.