Divlja gradnja u nacionalnom parku Kopaonik na strateškoj vojnoj lokaciji


26. februar 2018. HRONIKA – Izvor: Novi magazin – Objekat od oko 1.000 kvadratnih metara izgrađen je nelegalno na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik i uprkos odluci Ministarstva građevinarstva još nije srušen.

Prema istraživanju Insajdera, vlasnica tog objekta je Snežana Mitković iz Smedereva, dobila je u rekordnom roku saglasnost opštine Brus i niza institucija za postavljanje privremenog montažnog ski bifea od 150 kvadrata na Pančićevom vrhu, a umesto toga izgrađen je objekat od oko 1.000 kvadrata.

Nijedna od nadležnih institucija koje su dale saglasnost Snežani Mitković za postavljanje ski bifea, a ne izgradnju restorana, nije reagovala i obavestila nadležno Ministarstvo građevinarstva o divljoj gradnji.

Ministarstvo građevinarstva dostavilo je 24. januara 2018. Snežani Mitković konačno rešenje kojim Republička građevinska inspekcija naređuje rušenje bespravno izgrađenog objekta od oko 1.000 metara kvadratnih na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku “Kopaonik”.

U istom rešenju se navodi i da će Ministarstvo građevinarstva, ukoliko u datom roku to ne uradi, rušenje sprovesti prinudno angažovanjem drugih ovlašćenih službi, o trošku investitorke.

Insajder navodi i da je restoran izgrađen na specifičnoj lokaciji, na kojoj su postavljeni strateški vojni objekti, a u čijoj je neposrednoj blizini i administrativna linija razdvajanja sa Kosovom, zbog čega je za svaku aktivnost na tom području neophodna dozvola Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, prema navodima Insajdera mesecima ignorišu pitanja da li su i kome dozvolili da gradi u njihovoj zoni nadležnosti, odnosno zašto ćute ako se sa gradnjom nisu saglasili, iako u Zakonu stoji da je gradnja moguća samo uz saglasnost tog ministarstva.

I predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić odbio je da odgovori na pitanja da li je opština tražila saglasnost od Vojske Srbije i zašto nisu reagovali i obavestili Ministarstvo građevinarstva o nelegalnoj gradnji.