Direktor Doma zdravlja izdavao lažna uverenja


29. avgust 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Specijalista urgentne medicine, doktor Radiša Mijailović iz sela Binovac kod Smedereva, postavljen je za novog vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, uprkos tome što je pre tri godine protiv njega podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja. Sudski postupak međutim nije pokrenut, pošto je iskoristio „načelo oportuniteta“ i sa tužilaštvom se nagodio da „otkupi slobodu“.

Prema našim saznanjima protiv doktora Mijailovića krivična prijava podneta je još 2010. godine, kada je utvrđeno da je pojedinim fudbalerima, koji su morali da prođu uobičajene provere, izdavao uverenja da su zdravi, iako preglede nije obavljao. Tri godine kasnije tužilaštvo je odbacilo prijavu, a Mijailović je morao da uplati izvesnu svotu novca u humanitarne svrhe.

-Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je dana 14.04.2014.godine odbacilo krivičnu prijavu protiv Radiše Mijailovića, jer je isti platio određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, odnosno prema njemu je primenjen institut odloženog krivičnog gonjenja. Krivičnim zakonom je predviđeno da javni tužilac može odložiti krivčno gonjenje za krivična dela za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Navedeni institut se primenjuje samo kada osumnjičeni prizna krivicu za učinjeno delo – navedeno je u odgovoru koji smo dobili od Osnovnog tužilaštva.

U tužilaštvu, međutim, odbijaju da kažu koliku je sumu Mijailović uplatio i po kom kriterijumu je ona utvrđena, uprkos tome što je reč o licu koje obavlja javnu funkciju.

-To ne mogu da vam kažem, procenili smo da je to poverljiv podatak iz predmeta i da nije od značaja za javnost – izričita je bila Aleksandra Savić, zadužena za odnose sa medijima.

Objasnila je da je novac uplaćen na račun Vlade republike Srbije za otklanjanje posledica poplava, jer je to ustaljena praksa poslednjih nekoliko meseci.

Iako je prvobitno pristao na razgovor, posle pitanja o krivičnoj prijavi, Mijailović je novinarku Smederevskih izbacio iz svoje kancelarije.

-Ljudi me oslobodili, ništa nisam kriv, imam papir da sam čist i da nema nikakve prijave. Evo izvol`te i više nikakvu izjavu ne želim. Udarili ste tamo gde niste smeli da udarite. Sastanak je završen – rekao je Mijailović otvorivši vrata kancelarije.

Radiša Mijailović, je kao kadar Srpske napredne stranke izabran za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Smederevo. Na to mesto došao je umesto doktorke Vesne Ivković iz Socijalističke partije Srbije.

Jelena Vasiljević