Direktor “Čistoće” lažirao diplomu pa nestao


18. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Zamenik direktora JKP “Čistoća” i šef odborničke grupe SNS u Skupštini Smedereva Petar Disić (44), posle sumnje da je lažirao diplomu Visoke škole za menadžment u Kruševcu – “nestao” je iz grada. Zajedno sa njim nestao je i njegov poslovni dosije iz firme, kao i sumnjiva diploma, pa policija i tužilaštvo sada tragaju i za Disićem i za diplomom.

Skandal počinje da liči na trećerazredni detektivski triler. Disić, koji se sumnjiči za falsifikovanje diplome Visoke škole strukovnih studija za poslovno-industrijski menadžment u Kruševcu, koja mu je donela funkciju zamenika direktora u “Čistoći”, brani se sa slobode i sa nepoznate adrese. Osnovno javno tužilaštvo dobilo je nekoliko krivičnih prijava protiv njega zbog sumnje u falsifikovanje isprave. Prema rečima tužiteljke Dragane Popović, tužilaštvo je od PU Smederevo zatražilo prikupljanje obaveštenja o ovom slučaju. “Novostima” je u policiji potvrđeno da je zahtev tužilaštva stigao, trenutno se proveravaju sumnjive diplome.

Iako su “Novosti” na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od JKP “Čistoće” tražile dokumentaciju zamenika direktora, nismo je dobili, a zakonski rok je prošao. Takođe, praznih ruku je i policija.

– Diploma nije u dosijeu, jer je zamenik direktora odmah po izbijanju afere dokumentaciju uzeo i odneo – kaže naš izvor iz “Čistoće”.

Sekretar Visoke poslovne škole strukovnih studija “Profesor dr Radomir Bojković” u Kruševcu Aleksandra Milovanović obavestila nas je zvaničnim dopisom da Disić nikada nije bio student te ustanove. Profesori i direktor škole, čiji su potpisi na diplomi, godinama pre Disićevog “diplomiranja” nisu radili u školi. Diploma čak ne liči na original.

Petar Disić nam je ranije rekao da ne želi da komentariše optužbe dok, kako kaže, ne dobije zvaničan dopis Visoke škole iz Kruševca, posle čega će, po njemu, “sve biti jasno”. U nezvaničnom razgovoru je tvrdio da je diploma njegova, da je završio školu, kao i da afera ima političku pozadinu, jer je jedan od najbližih saradnika gradonačelnice.

Direktor JKP “Čistoća” Kristijan Đurić, kadar SPO, imenovan je za vršioca dužnosti 2011. Prema zvaničnom odgovoru iz “Čistoće”, Đurić je tada bio apsolvent na Fakultetu za bezbednost i kriminalistiku, ali nije navedeno kog Univerziteta. Nezvanično, reč je o fakultetu iz Banjaluke. “Novosti” su tražile na uvid i Đurićevu fakultetsku diplomu, jer je u međuvremenu postavljen za direktora. Dokument nismo dobili, a rok za to ističe 23. juna.

Nekada vođa navijača FK Smederevo, Petar Disić je po zanimanju ugostiteljski tehničar-konobar, od 2012. je odbornik GG “Pokret za Smederevo”. Pošto je prošle godine sa čitavom odborničkom grupom i gradonačelnicom Jasnom Avramović prešao u SNS, postao je šef odbornika stranke.