Direktor bolnice pred smenom


22. januar 2014. DRUŠTVO – Zbog nerašćišćenih odnosa dve smederevske zdravstvene ustanove, političkog ključa ili nečeg trećeg, tek, Upravni odbor bolnice traži smenu direktora dr Gorana Kuljanina, a on odgovara prijavama za sukob interesa predsednika i jednog člana Upravnog odbora.

Upravni odbor Opšte bolnice „Sveti Luka“ izglasao je nepoverenje direktoru dr Goranu Kuljaninu, predlog za smenu usvojen je sa četiri glasa za i tri uzdržana. Prva četvorka zastupa osnivača, a drugo troje je iz redova zaposlenih, za koje Kuljanin tvrdi da nisu ni prisustvovali sednici.

– Ta tri člana, tri doktorke, podnele su ostavku Ministarstvu baš zbog nezakonitog rada predsednika Upravnog odbora i članova – predstavnika osnivača. Odluka je nezakonita jer i po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i našem statutu Upravni odbor nije taj koji daje predlog za razrešenje, već je to isključivo pravo Ministarstva zdravlja – objašnjava dr Kuljanin, za sada još direktor smederevske bolnice.

Činjenica da je Kuljanin odbornik URS-a u Gradskoj skupštini sigurno mu neće biti od pomoći, s obzirom da od četvoro predstavnika osnivača u odboru je dvoje iz redova SPS-a, a dvoje su tu stigli kao predlog SNS-a.

Prvoslav Nedeljković, predsednik upravnog odbora, član SPS-a, ne spori da to telo nije ovlašćeno da smenjuje direktora, ali tvrdi da je njihova obaveza da to predlože kada misle da za tako nešto ima razloga.

– A ko da pokrene inicijativu za smenu direktora ako ne Upravni odbor? Osnovno pravo svakog osnivača je da imenuje direktora. Da li je doneta odluka u Beogradu, po političkoj liniji – to je već drugo pitanje. Tako je uostalom i Kuljanin došao na to mesto, tako će, verovatno, doći i svi drugi – kaže Nedeljković.

Kao jedan od razloga zbog kojih je smena tražena navedena je i loša saradnja bolnice i Doma zdravlja. Naime, između ove dve ustanove postoje višemilionski sporovi, Kuljaninu je zamereno i to što je angažovao advokata ne bi li bolnica naplatila dugove, a među najvećim su oni Doma zdravlja.

– Prvoslav Nedeljković u Domu zdravlja obavlja poslove zamenika direktora, a jedan od članova, dr Slađan Zlatković, konkurisao je u Opštoj bolnici za dodelu specijalizacije, iako je znao da kao radnik Doma zdravlja nema pravo da aplicira na interni oglas. Obojica su u sukobu interesa i zbog toga sam podneo prijave. Čak je i predloženi kandidat, dr Nenad Đorđević, u sukobu interesa jer je u Domu zdravlja predsednik Upravnog odbora – tvrdi Kuljanin.

– Insistirao sam da se prijave odmah proslede, da bi se videlo da li postoji sukob interesa ili ne, mada bi primarni interes ove dve ustanove trebalo da bude lečenje ljudi, a ne da budu na sudu zbog ovoga ili onoga – kaže predsednik Upravnog odbora Prvoslav Nedeljković, koji takođe nema dilemu da će na kraju o svemu morati da se izjasne neke nezdravstvene institucije, uključujući i sud.

Izvor: Blic