Dimitrije Vojnov u CzKS-u


14. maj 2018. KULTURA – Dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov gostovaće u Centru za kulturu Smederevo u sredu, 16. maja, kada će govoriti na tribini „Kako su roboti naučili da plaču“ posvećenoj tretmanu odnosa čoveka i mašine u filmskoj umetnosti.

Tokom programa biće razmotreno na koje načine i sa kojim efektima su putem izražajanih sredstava filmskog stvaralaštva problematizovane granice između ljudskog bića i entiteta sa veštačkom inteligencijom, i koja provokativna pitanja su pokrenuta u pogledu statusa svesti, odnosno svesnog bića pri dovođenju u vezu čoveka i mašine (robota, androida, superinteligentnog kompjutera). Uz inserte iz filmova „2001: Odiseja u svemiru“, „Ona“, „Terminator 2“, „Ex machine“, „Čapi“ razgovor sa Vojnovim će ukazati na perspektive kritičkog sagledavanja čovekovog postojanja u svetu čijem oblikovanju daje pečat tehnološki napredak, kao i na mogućnosti preispitivanja našeg shvatanja ličnosti, povezivanja i komunikacije, percepcije emotivnog života, iskustva ljubavi. U program će biti uključena i tematizacija transhumanizma koji je sa poverenjem u moć nauke i tehnologije usmeren na prevladavanje ograničenja čoveka kakvog poznajemo.

Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, moderator je Marko Cvetković zadužen za obrazovni program Centra za kulturu, a ulaz je slobodan.

Dimitrije Vojnov scenarista je filmova “Ederlezi rising“, „ Jesen samuraja“ , „Uloga moje porodice u ratu svetova“, koscenarista filmova „ O bubicama i herojima“, „Mali Budo“, „Montevideo, vidimo se“ , „Šišanje“, „Doba nevinosti“ …
Ostvario je uloge u filmovima „Tito i ja“, „Vizantijsko plavo“, „Gotovo mitski“…

Urednik je filmskog bloga „Doba nevinosti“, posvećenog kritici i praćenju srpskog filma.